0 kommentarer

Det syvende barn af Erik Valeur

af d. 13. februar 2012
Info
 
Sideantal

693

Udgivet

2011

ISBN

978-87-03-05080-5

Udgave

1. udgave

 
Hvilken flot og gennembearbejdet debutroman! Den fangede mig fra første side – og jeg blev holdt fanget lige til det sidste. Den er så fortættet og fyldt med oplysninger at jeg var nødt til at læse den i mindre bidder, så det læste kunne nå at bundfælde sig. Men samtidig så spændende, at den var svær at lade ligge ret længe ad gangen. Sproget er fantastisk og det er – sammen med handlingen – med til at gøre det til en skøn læseoplevelse.

Bogen starter med fundet af en uidentificeret, dræbt kvinde på stranden ved Kongslund den 11. sept. 2001 – denne specielle dato er årsagen til at drabet ikke får nogen større opmærksomhed i medierne. Rundt om kvinden ligger forskellige spor – som læseren efterhånden kan forbinde til personerne i bogen.

I 1961 lå der 7 børn på spædstuen – også kaldet elefantstuen – ét af disse var Marie, hittebarnet, som var født med flere fysiske defekter, og som aldrig forlod Kongslund, men blev adopteret at Magna, forstanderinden. Marie er en videbegærlig sjæl – hun følger nøje de børn, der lå sammen med hende på elefantstuen, og hun gennemgår i hemmelighed systematisk Magnas papirer, uden dog at få fat i protokollen – Magnas skjulte dagbogsnotater.

Hvert barn fra elefantstuen er hovedperson i et afsnit af bogen, og man kommer således tæt ind på børnenes opvækst og skæbne. Alle har haft en mere eller mindre ulykkelig barndom, død og ulykke synes at have fulgt i kølvandet på børnene. Ikke alle ved at de er adopteret, men alle er de mærket af tiden på elefantstuen – følelsen af ikke at høre til, at være en del af mørket.

En dag i 2008 dukker et anonymt brev op – flere modtager det samme brev, og så ruller historien, der bliver kendt som “Kongslundaffæren”. Hvem er John Bjergstrand – hvem er hans forældre – og hvorfor er alle spor slettet om de biologiske forældre, når det kommer til de 7 børn fra elefantstuen?

Der er et strejf af eventyr over bogen – Marie, der sidder ensom på sit værelse på slottet og taler med den afdøde Madeleine. Skæbnens betydning for begivenhedernes gang. Tryllespejlet på værelset og hele den aura, der er omkring Kongslund. Som om tiden har stået stille. Se bort fra den lille detalje, at Carl Malle – sikkerhedschef for ministeriet (ved lidt simpel hovedregning) må være 86 år. Nyd blot bogen uden forbehold! Den fik fuldt fortjent Danske Banks debutantpris og Weekendavisens Litteraturpris 2011.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter