0 kommentarer

Det sorte hus af Stephen King og Peter Straub

af d. 6. august 2005
Info
 
Sideantal

617

Udgivet

2002

ISBN

87-15-10511-3

Originaltitel

Blackhouse

 

I 1984 skrev Stephen King og Peter Straub romanen “Talismanen” sammen. Det var et langt og til tider temmelig uhyggeligt eventyr om drengen Jack, som rejste tværs over USA og gennem andre verdener for at finde Talismanen, der kunne redde hans mor. Næsten 20 år senere er King og Straub tilbage med endnu en roman om Jack.

Jack er blevet 35 år. Han har arbejdet som betjent, men har nu trukket sig tilbage fra sit og bor i et idyllisk hus lidt uden for den lille by French Landing.

På overfladen er French Landing en uskyldig lille by, men under skinnet er alt ikke så idyllisk. Der er en seriemorder løs, som slår små børn ihjel og spiser dele af dem, og politiet har ingen spor at gå efter.

Den lokale politichef, Dale Gilbertson, har ingen chance for at finde Fiskeren, som den lokale journalist, Wendell Green, har døbt morderen, for Fiskeren er andet og mere end en almindelig morder. Så Gilbertson spørger Jack, der dog først går ind i sagen, da drengen Ty Marshall forsvinder. Fortiden har stukket sit ansigt frem og gjort det umuligt for Jack at fortrænge sin barndoms rejse mere.

“Det sorte hus” er en spændende, men også lang roman. Selvom jeg er en stor fan, havde jeg personligt lidt svært ved at komme igennem de første 60-70 sider, hovedsageligt på grund af den alvidende fortæller, der svæver over historien og kommenterer den.

“Vi vil gerne benytte os af vores flyveevner og komme væk i en fart. Vi vil gerne svæve op gennem det hullede loft, komme ud i den friske luft, men vi kan ikke, for vi skal være vidner til dette.”

Da først jeg havde affundet mig med stilen, voksede historien sig dog lige så grum og vidunderlig, som King er kendt for at skrive, så snyd ikke dig selv for endnu en god King roman.

“Det sorte hus” kan læses uafhængigt af “Talismanen”.

“Det er Det Sorte Hus, du føler, men det er i virkeligheden ikke et hus. Det er et ormehul i eksistensens æble, som fører hele vejen ned til det brændte land. Det er en dør. Måske stod den kun på klem før i dag, før Beezer og hans kammerater dukkede op dér, men nu står den på vid gab, så det trækker ind fra Helvede. Ty må hentes tilbage, ja… men den dør må også lukkes. For guderne må vide, hvilke grufulde ting der vil sno sig ud ad den.”

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter