0 kommentarer

Det sku’ nødig hedde sig af Lotte Tarp

af d. 14. oktober 2014
Info
 
Sideantal

212

Udgivet

1999

ISBN

978-87-02-17966-8

 

De fleste husker måske Lotte Tarp som skuespiller i ældre danske film. De færreste ved måske, at Lotte Tarp også var forfatter til selvbiografien “- det sku’ nødig hedde sig”, der er en glimrende fortælling om hendes barndom i efterkrigstiden.

Lotte Tarp vokser op som efternøler i hvad hun ved første øjekast tror er en almindelig familie.

Som stor pige finder Lotte ud af, at hendes (meget ældre) storesøster i virkeligheden er hendes mor; de to, som hun har kaldt mor og far er i virkeligheden hendes bedsteforældre.

Det eneste Lotte kan få ud af moderen er, at hendes biologiske far var tysk soldat, hvilket medfører store frustrationer idet Lotte føler sig snydt idet hun ikke kender sin egen baggrund. Det, at vokse op på en løgn medfører også problemer i forhold til moderen, og deres forhold kunne mildt sagt godt være bedre.

Som voksen forsøger Lotte at finde frem til, hvad der er sket med faderen efter krigen, hun konfronterer moderen med dårligdommene i barndommen – og så forsøger hun at være en god mor for sin egen søn, Jacob, så han ikke ender med at blive rodløs som Lotte selv er blevet.

“Det sku’ nødig hedde sig” er fortællingen om en opvækst baseret på løgn; det er fortællingen om, at finde frem til sine rødder og om, at slutte fred med fortiden.

Lotte Tarp har skrevet sin selvbiografi i et mundret sprog; ikke så mange dikkedarer, hun serverer historien, og så er det op til læseren at fælde dom over bogen. Bogen giver et rigtig fint indblik i de psykologiske faktorer i barndommen, der er med til at præge et menneske langt ind i voksenlivet.

“Det sku´ nødig hedde sig” er en overbevisende bog, der er spændende og formår at krybe ind under huden på læseren, og derfor belønner jeg bogen med 4 stjerner.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter