0 kommentarer

Den store bog om Krummerne af Thøger Birkeland

af d. 27. april 2007
Info
 
Sideantal

285

Udgivet

2006

ISBN

87-00-76993-2

 

Så er de her igen den skøre familie Krumborg, denne gang i en samlet udgave med de 3 første historier nemlig “Krummerne”, “Stakkels Krumme” og “Krumme og pigerne”.

I den første del af bogen lærer man familien Krumborg at kende. Denne består af Mads (Krumme), lillebror Bertel (Grunk), storesøster Stine, far og mor. Faren er lærer på samme skole som Krumme går på, og så kunne man måske være fristet til at tro, at han så har rigtig godt styr på ungerne. Men nej, faktisk er der til tider så meget kaos og uro derhjemme, at familien i denne første del finder ud af, at det med at bo i lejlighed måske ikke lige passer til dem. Det går langsomt op for dem, da de har fået samtlige naboer i husstanden på nakken.

Krumme er fyldt med gode ideer, og det demonstrerer han også til et 13 tal, da han en dag skal være babysitter for lillebror Grunk. Lidt på herrens mark over den skrigende unge, som gør de i forvejen støjprovokerede naboer endnu mere utilfredse, finder han blandt andet på at stoppe en klementin i munden af ham, for at se om det vil virke.

“Nyt skærende Grunk-hyl.
Min hjerne arbejdede, så den var lige ved at koge. Jeg så mig om i værelset for at få en ny idé.
I mors skuffe fandt jeg en rulle hæfteplaster, klippede hurtigt et stykke af og fik det anbragt over Grunks mund. Nu måtte han da for søren tie stille.
Plasteret sad kun et halvt minut. Jeg blev nødt til at hive det af igen og klippe et lille hul i det, for at der kunne komme luft ud og ind. Grunk var nemlig for snottet til, at han kunne trække vejret gennem næsen.
Grunk er en dygtig dreng. For første gang i sit liv lå han og fløjtede. Det passer. Han fløjtede gennem plasterhullet.”
(side 27)

I anden del af bogen gør Krumme nogle alvorlige overvejelser over, hvorvidt han mon er et forbyttet barn, da han ikke føler at han passer ind i familien. Stine er i en vanskelig alder og har set sig godt sur på Krumme, så det er stort set lige meget hvad han gør, så får han ballade. Efter adskillige uheldige episoder både derhjemme og i skolen, når Krumme frem til at han skal tage sig alvorligt sammen, derfor vil han til at opføre sig ordentligt. Krumme udviser da også en utrolig hjælpsomhed og høflighed, men Stine stoler ikke på hans gode hensigter og anklager ham for at simulere velopdragen. Det er bare ikke nemt at være Krumme.

Stine og mor laver i den sidste del af bogen noget, der ligner et kvindeoprør, da de ikke længere vil være mændenes slaver i hjemmet. Det får den betydning for Krumme og hans far, at de skal til at være mere aktive i husholdningen, bl.a. med at købe ind og lave mad. Der er visse startproblemer, men Krumme får en uventet bonus ved at kaste sig ud i kogekunsten. Pludselig bliver han mere populær hos Yrsa, og Krumme finder ud af, at hun faktisk er ret sød.

Krummerne er i øjeblikket biografaktuel med filmen “Krummerne – så er det jul igen” og det er også fra denne, at fotoet til forsiden er hentet. Bogen er både anvendelig som selvlæsning fra ca. 9 år og fortræffelig til højtlæsning, da der er mange muntre episoder.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter