De Gyldne Laurbær
0 kommentarer

Den som blinker er bange for døden af Knud Romer

af d. 10. august 2006
Info
 
Sideantal

176

Udgivet

2006

ISBN

87-11-17106-5

 

“Nykøbing Falster er en by, som er så lille, at den begynder med at holde op. Hvis du er inde, kan du ikke komme ud – og hvis du er udenfor, kan du ikke komme ind (…) Her blev jeg født i 1960, og det var det tætteste, jeg kunne komme på ikke at findes.”

Sådan lyder Knud Romers beskrivelse af hjembyen Nykøbing Falster.

Knud Romer har i “Den som blinker er bange for døden” skrevet historien om sin egen opvækst i den yderste afkrog af Danmark – Nykøbing Falster. Knuds mor, Hildegaard, er tysk, og hun har oplevet 2. verdenskrigs grusomhed på egen krop, og hun er kommet igennem krigen ved at bruge sin charme, intelligens og gode udseende.

Hildegaard er en kvinde, der er mærket af oplevelserne under krigen, og hun drikker som følge af disse oplevelser lidt for meget. Hildegaard flytter til Danmark da hun møder Knuds far, der er en perfektionistisk hystade og noget af et pernittengryn. Hildegaard modtages ikke varmt i roelandet, hun nedgøres fordi hun er tysker, hun springes over i køen i butikkerne, hun får udleveret varer, der er for gamle og får med vilje for lidt byttepenge tilbage. Der ligger altid et tykt grin på andre folks læber, når de ser Hildegaard eller Knud blive behandlet dårligt. Under hele opvæksten bliver Knud drillet, forfulgt og tævet fordi moderen er tysk og familien derfor skiller sig ud fra alle bønderne, der har svært ved at tåle andre end sig selv.

Som man nok kan regne ud er det helvede på jord for Knud at vokse op og gå i skole under sådanne forhold.

Knud Romer har klaret sig godt i livet selvom folk gennem hele hans opvækst har gjort deres til at ødelægge ham som menneske. Sproget i bogen er nøgternt og stramt – og som læser sidder man med en dårlig fornemmelse i kroppen efter endt læsning fordi man synes det er for dårligt, at nogen skal gå igennem hvad Romer har gennemgået.

Bogen er overbevisende, gennemført og så medrivende, at jeg læste den færdig ud i en køre den selv samme dag jeg havde erhvervet mig bogen. Personerne i bogen er meget præcist beskrevet, og der i det hele taget et godt flow i bogen. Jeg kan ikke sige andet end, at bogen er hård læsning, men bogen er også intens og uundværlig, og jeg giver bogen 5 stjerner fordi det er en hård, modig, overbevisende og medrivende bog, der virkelig får læseren til at tænke.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter