0 kommentarer

Den iranske gartner af Bjarne Reuter

af d. 8. juni 2010
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

281

Udgivet

2008

ISBN

978-87-02-07205-1

 

Bjarne Reuter begyndte jo som børnebogsforfatter for en menneskealder siden, bl.a. blev det til 5 bøger om Bertram & kompagni (“Kidnapning” osv), en succesfuld serie, der satsede meget på slapstick comedy, falde-på-halen komedie a la Gøg og Gokke.

“Den iranske gartner” er Bertram & Co. for voksne, idet Reuter nu er rykket fra Gøg og Gokke til John Cleese og Halløj på badehotellet! Eller Monty Pythons Flying Circus. Og det er da go’ humor, men Monty Python gør sig bedre i sketches end i en roman. 280 sider med gakkede gangarter – det blir lidt meget for mig! Jeg har det også lidt problematisk med den meget personlige satire. Satire er en form for latterliggørelse, som skribenter ofte bruger til at spidde deres yndlingshade-personer med og er ikke særlig venligt ment, men derimod en udlevering af en persons svagheder, latterliggørelse blir ofte til nedgørelse!

Personlig satire ville jeg nok forbeholde magtliderlige, løgnagtige mennesker og andre dumme svin (f.eks. en forhenværende amerikansk præsident, som Philip Roth så genialt latterliggjorde med “Tricky Dick”), som det er svært at få skovlen under på andre måder. En generel satire over en bestemt samfundsgruppe, som f.eks. det bedre borgerskab i Søllerød eller indvandrermiljøet på Nørrebro, kan alle grine ad; men Reuter blir i “Den iranske gartner” så personlig, at det jonglerer lidt rigeligt med min pinlighedstærskel. Selvom en prins kaldes Folmer, skal man jo ikke være journalist for at vide hvem fjolset er! Og jeg ska’ da love for at han må lægge ryg til! Muhammed tegningerne er da vand ved siden af de krænkelser, som kongehuset her blir udsat for! Men længe leve ytringsfriheden. Den får da virkelig lov at udfolde sig her…

Trods min kritik er Reuter en af mine yndlingsforfattere. Han er et sprogligt geni og mestrer mange genrer. Jeg tænker på fantastiske bøger som “Løgnhalsen fra Umbrien” og “Mordet på Leon Culman”. I den sammenligning falder “Den iranske gartner” desværre lidt til jorden, selvom jeg gladeligt indrømmer, at Reuter kan være vildt morsom.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter