0 kommentarer

Den der frygter ulven af Karin Fossum

af d. 3. maj 2004
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

236

Udgivet

1999

ISBN

87-7724-918-6

Originaltitel

Den som frykter ulven

 

En ældre kvinde findes myrdet med en ukrudtshakke i det ene øje, og den skizofrene Errki ses lige i nærheden kort efter. Errki har altid gjort sig umage for at holde andre på afstand; han lugter forfærdeligt af gammel snavs, og han påtager sig skylden, når der er brug for en syndebuk.

Han føler at det er umuligt at opfylde menneskers krav, og det er ikke mærkeligt. Han lider af en lammende ambivalens. Hvad nu hvis han vælger forkert? Bitte små ting, som at vælge hvilket pålæg han skal spise, giver ham ekstrem stress, og disse situationer bliver endnu værre sammen med andre. For så skal han også takle deres reaktion. Det hele bliver ikke bedre af at han har flere personlighedsspaltninger. I bogens start er Errki på springtur fra en institution, og kort tid efter efterlyses han for det frygtelige drab.

Springturen tilbringer han, som før indlæggelsen, med at strejfe om i skovene, hvor han bringer sig i en trancelignende tilstand ved hjælp af rytmen, der opstår ved at gå. Og i de enorme, norske skove er han svær at finde. Kort efter sker et bankrøveri i den nærmeste større by. Røveren tager et gidsel, og flygter derfra med penge og gidsel. Røveren bliver selv rystet, da han indser det umulige i situationen, og begynder at snakke løs til gidslet. Men gidslet bliver ved med at være tavs og begynder at sidde og rokke, og bankrøveren bliver kørt længere og længere ud i hysteri.

Denne bog er en af de bedste jeg har læst. Det billede Karin Fossum tegner af Errki, med hans indadvendte, skjulte personlighed, er så godt, at det for mig endte med flere tudeture undervejs i læsningen. Om det er en realistisk skildring af en skizofren, er svært at vide, men jeg tror det. Man venter på den store forløsning, men kan skizofreni helbredes? Lad Errki blive en del af dig ved at læse denne bog.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter