0 kommentarer

Den der bliver tilbage har ret af Richard Birkefeld

af d. 17. juli 2012
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

344

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7955-824-3

Originaltitel

Wer übrig bleibt, hat recht

 

En blodig krig er det bedste dække over blodige forbrydelser. Alle går alligevel rundt og slår hinanden ihjel, og ordensmagten har for travlt til virkelig at undersøge sagerne til bunds. Berlin under Anden Verdenskrig var med andre ord et slaraffenland for folk med morderiske tendenser.

Ruprecht Haas er en almindelig købmand med en attraktiv kone og gennemsnitlige nazisympatier. Da endnu et familiemedlem bliver dræbt i krigen, kommer Haas under en animeret nytårsfest til at udbasunere nogle uovervejede bemærkninger om Førerens kompetencer. Nogen må have sladret, for næste dag henter Gestapo ham, og kort efter befinder han sig til sin rædsel i kz-lejren Buchenwald, hvor tortur og hårdt strafarbejde tager livet af de fleste. Under et allieret luftangreb undslipper han og sniger sig tilbage til Berlin for at finde frem til de naboer og bekendte, der angav ham til Gestapo. Snart begynder agtværdige borgere at dø i den tyske hovedstad.

Sturmbannführer Kalterer hentes fra fronten tilbage til Berlin for at opklare et modbydeligt mord på en af nazipartiets mest trofaste støtter. Kalterer er en formidabel detektiv, så han gennemskuer hurtigt, at mordet handler om alt andet end politik. Blandt andet berigelsesforbrydelser i den helt store stil. Snart befinder Kalterer sig i en klemme mellem foresatte, der spiller med mærkede kort, og en kone, der væmmes ved hans arbejde.

Ligene hober sig op, og dødsårsagen er som oftest kvælning efter en brutal gennembankning. Men der er små variationer. Betyder det, at der er to mordere på spil?

Året er 1944. Det stortyske tusindårsrige er på sammenbruddets rand, frænde er frænde værst. Undergangsstemningen er fremragende skildret: De arrede bygninger, de skrækindjagende luftalarmer, de lange køer efter mad og tøj, drikkeriet, forråelsen, opportunismen hos både mænd og kvinder, når chancen byder sig for et varmt måltid eller et ømt kærtegn. Almindelige mennesker og nazistiske rovdyr er i samme båd, når de allierede tæppebomber byen, der dag for dag forvandler sig til en rygende ruinhob. I en gigantisk knibtangsmanøvre nærmer fjenden sig, og rygterne går på, at der ikke tages fanger…

“Den, der bliver tilbage, har ret” er en virkelig god krimi og en eminent frontberetning. Og så er titlen intet mindre end genial. Bogen har fortjent vundet flere betydningsfulde priser.

Jesper Høy leverer en veloplagt fordanskning, der desværre skæmmes af alt for mange direkte oversættelser af tyske ord og vendinger. Man kan sagtens forestille sig en utålmodig Gestapo-mand udbryde “Also?” for at få en fange til at tale videre – det fungerer bare ikke på dansk med “Altså?”

Eller hvad med denne sætning: “Det gør så godt endelig engang igen at have rent tøj på kroppen…” Nicht gut – oder?

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter