0 kommentarer

Debil tur retur af Sabina Erbillor

af d. 9. april 2015
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

135

Udgivet

2015

ISBN

978-87-638-3651-7

 

 

Sabrina Erbrillor debuterer med en humoristiske roman om Eskild der ikke kan lide ret meget andet end sig selv. ”Debil tur retur” er et bidsk portræt af en ung mand, der har mistet grebet om livet. Han er 24 og betegner sig selv som verdensmand. Godt nok arbejder han i Matas og godt nok bor han hjemme hos mor og godt nok har han kun én ven og så kan han ikke holde sin kæreste ud, men den slags petitesser får ikke lov at ødelægge billedet. Eskilds selvbillede er mildest talt ude af proportioner. Han kan ikke finde ud af at tage ansvar for sit liv, og det er både rigtig morsom og tænderskærende læsning.

Eskild har svært ved at opføre sig ordentligt. Han taler virkelig grimt til sin kæreste. Råber gerne for at få sin vilje som et lille barn og laver ikke en disse derhjemme. Det må mor Else Johansson tage sig af. Kæresten Pernille vil gerne flytte sammen, men Eskild vil helst slå op. Han er bare rigtig dårlig til det – og Pernille er til gengæld rigtig dårlig til at læse hans signaler. Som ellers er rimeligt tydelige for læseren.

“Lejligheden er ganske fin. Jeg kunne godt bo her. Jeg ser hen på Pernille, som taler et alvorsord med ejendomsmægleren. Pernille er høj. Pernille er også lidt stor. Ikke sådan rigtig ryk, heller ikke buttet. Bare stor. Hvad synes du om lejligheden, Eskild? Jo jo, den kan jeg godt lide, svarer jeg og nikker. Jeg bliver ved med at nikke og føler mig voksen, da jeg begynder at tale om fællesudgifter og vedligeholdelse af baggården, lige indtil Pernille snerper, at det har de lige gennemgået for to minutter siden. Okay, så lad os for helvede flytte ind, Pernille, eftersom du har så skidemeget styr på det hele, siger jeg”.

Eskild er ikke ligefrem den mest charmerende fætter.

Han bliver endog meget vild med pigen Anne, som dog knap gider tale til ham. Og det kan man godt forstå, for selvom Eskild prøver at konversere Anne på en almindelig måde, så glipper det totalt for ham hvor dårlig stil det er at prøve at score en pige, når ens kæreste sidder ved siden af. Samtidig har han de mest nedladende tanker om Anne, som han så gerne vil have men slet ikke kan få.

Eskild, vennen Boris, Pernille, Anne og Kommando Torben beslutter at tage på kanotur og har verdens nok mest elendige tur i Norge. Eskilds opførsel bliver værre og værre og han ender i noget der ligner et gedigent sammenbrud på vej hjem.

Jeg fløj igennem “Debil tur retur”. Eskild bød mig i den grad imod med hans selvglæde, dovenskab og totale mangel på empati og almindelig høflighed. Men det var en stor fornøjelse at læse romanen, selv med krummede tæer, og heldigvis er kan det kun gå fremad, når man har først har nået bunden.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter