0 kommentarer

De vildfarne børns arkiv af Valeria Luiselli

af d. 18. oktober 2019
Info
 
Sideantal

387

Udgivet

2019

ISBN

978-87-93661-10-3

Originaltitel

Lost Children Archive (på dansk ved Peter Adolphsen)

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

”De vildfarne børns arkiv” er en murstensroman på 387 sider, der – så vidt jeg har kunnet læse mig frem til – har fået fremragende anmeldelser. Romanen er da også nomineret til årets Booker Prize 2019 – og det er da også en ganske fin og glimrende roman, som du sidder og læser en anmeldelse af.

Romanen kan beskrives som at foregå i 3 spor.

Første spor:
En far, mor og to børn pakker bilen i New York og kører mod staten Arizona, der ligger næsten helt ude på vestkysten. Målet er ikke et roadtrip i sig selv, men faderen i familien vil tage dem med til hvad han kalder ”Apacheland” – der skal de til fordi de var de sidste af noget. På denne pænt lange tur er familien sammen hele tiden i bilen, når de spiser, når de sover, kører, keder sig og hører lydbøger. Det bliver den sidste tur, som familien kommer til at foretage som familie. Dramatisk? Ja, for pokker. Læs bogen for at finde ud af hvorfor.

Andet spor:
Mange latinamerikanere flygtet til USA i håbet om at skabe en bedre tilværelse for sig selv og familien i det forjættede land. Mange mindreårige børn rejser nordpå uden deres forældre – men ifølge med en menneskesmugler, de har blot en bibel, et stykke legetøj, úndertøj og få penge med. Det er farligt, ikke alle når frem til grænsen. Dramatisk? Ja, for pokker.

Tredje spor:
Fletter bogens første og andet spor sammen. Hvordan kan det lade sig gøre, spørger du? To historier der umiddelbart intet har med hinanden at gøre? Det har de så alligevel. Noget med hinanden at gøre, altså. Men du kommer selv til at læse bogen for at finde ud af det, det er læsningen af hele bogen det værd.

”De vildfarne børns arkiv” er en virkelig god og læseværdig bog, måske en af de bedste bøger jeg har læst i 2019.

Spænding, en elegant fortælling, refleksioner om hvad det vil sige at være menneske i en verden, der for mange mennesker i verden faktisk er temmelig umenneskelig. Man kan sige bogen viser, at verden kan være grum og ondskabsfuld, men også det modsatte. En virkelig fin og velskrevet bog om den moderne verden, om drømme og menneskets trang til at ville overleve.

Solidt, gedigent håndværk – en bog, der skal læses.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter