0 kommentarer

Borgmesteren i Monteporco af Knud H. Thomsen

af d. 20. september 2016
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

233

Udgivet

1984

ISBN

87-00-77366-2, 87-00-77364-6

 

Monteporco er en italiensk landsby med to kirker og et meget smukt og værdifuldt maleri af den skønne jomfru Maria. Krigen nærmer sig sin afslutning og både fascister, nazister og andre tyveknægte er ude på at gøre en god forretning inden de stikker af. Borgmester Gasperoni har nok at gøre med at beskytte den værdifulde jomfru.

Maleriet er langt fra Gasperonis eneste problem: han har et udenomsægteskabeligt forhold kørende til byens smukke unge frisør, hans troskab mod partiet er yderst tvivlsomt og han frygter både repressalier fra partikolleger samt fra de allierede, i fald de skule nå frem til Monteporco først. Bysbørnene har dog gennemskuet deres helt igennem godhjertede borgmester, så selvom han går og frygter at blive lynchet, er han reelt helt uden for fare. Største fare er at byen skulle blive udsat for et bombetogt fra et vildfarent bombefly. Den fare er til gengæld særdeles reel.

Bysbørnene er alle gode karikaturer i den rette italienske ånd. Alle som én er de nogen vrøvle- og brokhoveder med hjerte på rette sted. Kommer det først til virkelige problemer ophører skærmydslerne og alle står sammen. Brokkeriet giver imidlertid mulighed for nogle helt igennem geniale skænderier, og her ligger al komikken som er Thomsens varemærke.

Thomsen er kendt for den lette komedie, men har skrevet bøger med et mere tungt indhold og her blandes de to elementer sammen. Da Gasperoni drager til Bologna for at deltage i en fascistisk konference oplever han således krigen på nært hold. Komikken glider i baggrunden og historien får et mere alvorligt skær.

Forsiden præges af et citat fra Politken hvor en anmelder skriver at Thomsen overgår sig selv, men selvom ‘borgmesteren’ er god, er den ikke på højde med ‘Klokken i Makedonien’.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter