0 kommentarer

Borgerligt tusmørke af Simon Fruelund

af d. 11. august 2006
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

112

Udgivet

2006

ISBN

87-02-02434-9, 978-87-02-02434-0

 

Til trods for den poetiske titel er “Borgerligt tusmørke” næsten renset for farverige vendinger. En række minihistorier fortælles kort og praktisk, resten er op til læserens lyst og fantasi.

Bogen er opdelt i tre dele. “Dantes Allé” er interessant, skarp og humoristisk. Her fortælles en lille historie fra hvert hus på Dantes Allé. Det kan være en tanke, en vane eller et minde, og de mange forskellige stemmer beskriver tilsammen et almindeligt villakvarter iøjnefaldende præcist. Anden del, “Historien”, opremser i korte afsnit, hvordan et stykke land går fra at være natur, over de første bosættere til 70erne, hvor man bygger et par boligblokke og et center i løbet af et par dage. I dette afsnit kommer den kontante stil til at virke resuméagtig. Da man ikke præsenteres for personer andet end i historisk forklarende sammenhæng som “heksen”, “storbondens søn” osv., påvirker det ikke rigtig, og det historiske vingesus falder noget til jorden, når det koges så meget ned. I tredje afdeling, “Mosehøj”, er vi atter tilbage i nutiden. Denne gang er det beboerne fra blokken på den anden side af mosen, vi får en historie fra.

Bogens anden del fik kølnet begejstringen, og måske er det en del af grunden til, at beretningerne i del tre ikke fænger i samme grad som historierne fra første afdeling, “Dantes Allé”. Fortællingerne fra villakvarteret er ikke bange for at lade stå til. De kan være vage beskrivelser af en næsten glemt tanke, eller følelsen af nag over naboernes ekstra bil eller græsslåmaskine. Det er godt. Det giver læseren noget at arbejde med, at gætte på. I sidste afdeling er det som om, historierne pinedød skal handle om noget stort eller håndgribeligt: En pistol, flere kilo heroin i et bagagerum, religion. Forskellen på historierne i første og sidste del illustrerer de forskellige levevilkår, og det er væsentlige betragtninger og forskelle. I del tre skal der måske siges for meget på for lidt plads. Sådan er vilkårene. Jeg kan bedre lide det mere luftige.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter