0 kommentarer

Berlinerpoplerne af Anne B. Ragde

af d. 20. august 2010
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

298

Udgivet

2008

ISBN

978-87-638-0358-8

Originaltitel

Berlinerpoplene

 

Mor dør. Og hvem havde nu troet, at det kunne ske?
Den 80-årige Anna Neshov har igennem det meste af sit liv styret sin gård og familie i Trondheim med hård hånd, stor energi og klare regler. Så hårdt og så klart, at de to af de tre sønner for længst er flygtet derfra.
Den ene, Erlend, er som bøsse ugleset i familien, så han finder frirum og et nyt, sprudlende glamourøst liv i København sammen med sin elskede Krumme.
Den anden, Margido, er byens bedemand, og han fortrækker til et roligt, asketisk og troende enspænderliv udenfor mors rækkevidde.
Tredje og ældste søn, den nøjsomme Tor, bliver på gården, hvor han driver sit grisehold og falder ind i sin mors rytme i en grad, så han næsten ikke kan fatte det, da hun får et slagtilfælde og kort efter dør. Tilbage sidder han på gården sammen med en umælende noksagt af en far og skal få livet til at fungere uden mors vejledning.
De to andre sønner føler sig kaldet til at komme hjem, og det samme gør Tors omtrent ukendte datter, Torunn – resultatet af et kortvarigt møde med en ung kvinde, da Tor var inde som soldat og derfor udenfor mors opsyn.
Der vendes op og ned på livet på den forsømte gård, og bomben falder selveste juleaften, hvor den tavse far efter betydeligt indtag af våde varer får tungen på gled og afslører familiens store hemmelighed.

Anne B. Ragde præsenterer sine læsere for et forrygende persongalleri, og hun er eminent til at gøre rollerne levende. Hver for sig er de stereotyper, men hun hæver dem op over det forventelige og giver os en familie, der kan være svær at slippe igen. Og undervejs bliver man som læser også klogere på såvel grise som hunde, vinduesdekoration som bedemandsjobbet.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter