0 kommentarer

Beatlemanifestet af Einar Már Gudmundsson

af d. 28. marts 2006
Info
 
Sideantal

236

Udgivet

2005

ISBN

87-7456-697-0

Originaltitel

Bítlaávarpið

 

“Beatlemanifestet” er en fortælling om drengen Johan Pjeturssons opvækst i et af Reykjaviks betonkvarterer i 1960´erne.

Johan er fortælleren i denne historie – og den dreng snakker fanden et øre af. Læseren hører om Johans dagligdag: skoledagene, forholdet til vennerne Ole, Jon, Finn, Gunni og Rebbi – og vi hører om forholdet til pigerne Helga og Katrin, som Johan (og de fleste andre drenge i kvarteret) har et godt øje til.

Beatles-feberen er kommet til Island da Johan vokser op, og Johan har bemærket, at pigerne viser interesse for musikere. Han beslutter sig for, at han vil starte et band (kaldet “Matchbox”), for så vil han også fange pigernes interesse. Talentfulde er bandet dog ikke, men Gudmundsson formår at beskrive øvesessionerne på en meget humoristisk og kærlig måde så man ikke kan andet end at smile og ryste på hovedet over drengenes forsøg på at blive kendte. Læs f.eks. denne beskrivelse af hvordan drengene øver: “Gunni slap guitartoner af sted. Rebbi tæskede på trommerne, Ole lod fingrene spille ned over brættet. Finn bed sig i underlæben og slog på guitarens strenge. Jeg åbnede det gule hæfte med døgnmelodier, og Jon og jeg begyndte at synge. Vi høvlede igennem sangene i det gule hæfte. Da dagen gik på hæld, kunne vi ikke høre andet end, at vi vist var blevet temmelig gode. ” (s. 213-214).

Jeg vil anbefale “Beatlemanifestet” fordi det er en hyggelig og underholdende bog, der efterlader læseren med et smil på læben. Sproget i bogen er flydende og medrivende, og der er i det hele taget et godt flow i bogens handling – derfor: læs bogen og bliv underholdt.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter