0 kommentarer

Andvake af Jon Fosse

af d. 4. marts 2011
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

74

Udgivet

2010

ISBN

978-87-90524-98-2

Originaltitel

Andvake

 

Jeg kan lige så godt være ærlig: Litteratur er for mig blåstemplet, hvis Batzer & Co har udgivet det. Har man fat i en bog fra dette forlag, har man fat i noget meget, meget godt.
Derfor var jeg ikke særlig overrasket over at finde et underværk i denne lille bog.

På 74 små, luftige sider beskriver Jon Fosse et stort drama. Dramaet strækker sig ud over bogens egentlige handling, som udgør point of no return i de to hovedpersoners liv.

Af nød tager Asle og hans højgravide kæreste Alida til den større by Bjørgvin for at finde en fremtid. Bogens handling udspiller sig den dag, hvor de ankommer til byen og prøver at finde et værelse at leje, og slutter dagen efter. På dette døgn strækkes Asles og Alidas fortid og fremtid ud, og vi får som læsere indblik i deres skæbne, deres familieforhold og deres kærlighed til hinanden.
Derved fortæller Fosse os et kæmpe drama, men gør det ved blot at beskrive denne ene dag i de tos liv. Vi får deres historier gennem beskrivelser af fantasier og drømme, som overmander dem, når de af og til, forkomne, sultne og trætte, døser hen.

Meget af bogen består af enkle, meget fantastiske dialoger. Disse holdes sammen af korte, nøgterne beskrivelser af personernes handlinger, vejret osv.

Jeg fik en association til Dickens, da jeg læste bogen, men Fosses sprog er langt fra dømmende, frustreret-ironisk og moraliserende som Dickens’. Min trang til sammenligning hænger måske nærmere sammen med både den forarmelse og det mod, som Asle og Oliver Twist deler.

En lille, meget stor fortælling.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter