0 kommentarer

Altings begyndelse af Karolina Ramqvist

af d. 12. august 2015
Info
 
Sideantal

374

Udgivet

2014

ISBN

9788779736030

Originaltitel

Alltings början

Udgave

1. udgave

 

Der findes eksempler på svenske kvindelige forfattere, der i deres litteratur arbejder med, hvordan det er at være nutidig kvinde – hvordan skønhed og seksualitet fx spiller en rolle i forhold til særligt kvindekønnet-, og som har lavet nogle fantastiske, geniale bøger på baggrund af dette.

‘Altings begyndelse’ er på en måde en bog fra samme gruppe: Den er skrevet af en svensk, kvindelig forfatter og skildrer kontrasten mellem 60’er-feminismen og post-feminisme ved hjælp af et mor/datter-forhold. Desværre er bogen ikke specielt god, og på den måde slet ikke i nærheden af at kunne sammenlignes med fx Sara Stridsberg og Mara Lee.

Vi følger i bogen Saga, som er teenager og datter af en radikalfeministisk mor. Saga går op i fester og mænd, og bruger meget af sin tid sammen med veninden Pauline. De to diskuterer blandt andet, hvad de skal kalde deres køn, og de snakker om mænd og om deres position som unge kvinder i et moderne samfund:

“Min mor er feminist. /Det er min også. Det er alle mødre vel./ Jeg forstår bare ikke hvorfor man skal være det. Det siger sig selv at man går ind for ligestilling.”

De unge kvinder lever altså i en tid, hvor de føler, at de har de samme muligheder som mænd. Alligevel oplever Saga at blive hamrende forelsket i en mænd, der gerne går i seng med hende, men ellers ikke interesserer sig for hende. Hun bliver behandlet som en pizza, man bare kan ringe efter, som hun selv beskriver det. Og mens Saga bliver mere og mere forelsket i byens uopnåelige eventmager, Victor Schantz, kommer moderen med påmindelser som “madlavning er en kvindefælde” og moderens veninde viser Saga en gammel kasse med marxistiske og feministiske værker med titler som ‘Men, Women and Rape’.

I princippet kunne der komme en god bog ud af dette, men efter min mening er den alt for opstillet, tænkt og kategorisk til nogensinde at blive rigtig spændende.  Af og til finder man interessante betragtninger om nutidens feminisme, som fx:

“Vi har samme meninger som dem, men vi har intet at lave.” Saga, Pauline og de andre unge kvinder er præget af kedsomhed og mangel på kampe at tage op og det er en interessant pointe i forhold til nutidens kønsdebatter. Alligevel kører bogen i tomgang, endda i et for uinteressant spor. Dog er bogen nogenlunde velskrevet sprogmæssigt og får derfor en middelkarakter. Men hvis det ikke skulle fremgå tydeligt, vil jeg stærkt anbefale Stridsberg eller Lee (helst begge) fremfor denne forfatter.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter