0 kommentarer

Alice Bliss af Laura Harrington

af d. 10. november 2012
Info
 
Sideantal

373

Udgivet

2012

ISBN

978-87-645-0629-7

Originaltitel

Alice Bliss

 

Alice er femten år gammel. Hun er opvokset i en rigtig kernefamilie med mor, far og lillesøster og har hidtil ikke haft de store bekymringer. Men hendes trygge tilværelse ændres brat, da hendes far, Matt udstationeres til krigstjeneste i Irak.

Da moren, Angie hurtigt mister grebet om familien og ikke magter at tage hånd om hendes børn, prøver Alice at træde i hendes sted, og tage vare på sig selv og lillesøsteren. Samtidig kæmper Alice med sit eget savn til faderen. I månedsvis går hun rundt i en af faderens aflagte skjorter. Hun planter urtehaven til, nøjagtig som han ville have gjort og tilbringer stadig mere tid i faderens værksted, som er det sted, hvor hun føler sig tættest på sin far.

Situationen hjemme bliver ikke bedre, da to militærmænd en dag banker på døren og fortæller Alice at hendes far er meldt savnet. Det er selvfølgelig et hårdt slag for hele familien, som er tæt på at gå totalt i opløsning.

Størstedelen af historien fortælles fra Alice synsvinkel og med “hendes” stemme, men indimellem kommer Angie også til orde. Skiftene fra Alice til Angie fungerer ikke særlig godt. Når det er Alice, der er fortælleren, er sproget, ungdommeligt og tager udgangspunkt i en teenagers verden. Omvendt er sproget langt mere modent og voksent, når Angie får ordet.
Disse skift i sproget betyder, at bogen befinder sig mellem to stole – Når Alice fortæller, har romanen mest karakter af en ungdomsbog, mens den skifter over og mere får karakter af en voksenbog, når handlingen tager udgangspunkt i Angie. Dette er meget forvirrende. Jeg blev personligt aldrig rigtig klar over, om bogen henvender sig til et voksent publikum eller om forfatteren har skrevet den med henblik på et ungt publikum?

Når det er sagt, vil jeg nævne, at det langt hen af vejen både er en sød, tankevækkende og gribende fortælling med udgangspunkt i den store sorg, fortvivlelse, bekymring og ikke mindst det enorme afsavn som en familie må leve med, mens familiens far/overhoved er i krig på den anden side af jorden.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter