0 kommentarer

Alex af Pierre Lemaitre

af d. 9. december 2014
Info
 
Sideantal

350

Udgivet

2014

ISBN

978-87-11-37749-9

Originaltitel

Alex (fransk)

 

Fransk krimi er i vælten. Grange og Vargas har i flere år toppet bestsellerlisterne verden over, og med Pierre Lemaitre må arvefølgen vist siges at være sikret. “Alex” er solidt krimihåndværk, der ser ud til at have lånt lidt fra hver af de nævnte mestre: Det grotesk blodige fra Grange og den noget karikerede persontegning fra Vargas.

En smuk, ung pige med en sær faible for parykker tages til fange af en meget brutal mand, der lukker hende inde i et bur af så beskedent omfang, at hun gradvis radbrækkes af at opholde sig i det. Buret er hængt op i en enorm, tom fabrikshal, og pigen, der er nøgen, fryser bitterligt og har konstante smerter. Mandens motivation? Han vil se hende dø, ganske enkelt.

Et vidne ser kidnapningen. Vicekriminalkommissær Camille Verhoeven sættes på sagen. Han er en særdeles skarp og ihærdig efterforsker, men han tynges af det faktum, at omstændighederne omkring hans kones død minder om denne bortførelse. For sin sjælefreds skyld MÅ han finde pigen i tide.

Det helt store problem er, at politiet hverken kender pigens eller bortførerens identitet. Kan en så køn, ung pige virkelig være ganske ukendt i Paris?

I hurtige klip følger vi politiets desperate arbejde – og pigens gradvise nedbrydning i buret, hvor store, ækle rotter nu også dukker op. De bliver hurtigt ubehageligt nærgående.

Og så skifter handlingen fuldkommen spor. Alt, hvad vi troede sikkert og vist, viser sig at have en overraskende forklaring. Et nyt, endnu blodigere plot med horrible syremord oprulles. En håndfuld mennesker ombringes på makaber vis.

Og så skifter handlingen endnu engang spor. Det er raffineret og godt tænkt. Måske lidt fortænkt, men pyt. Meget spændende.

Verhoeven er kun halvanden meter høj og en ilter fransk flic af klassisk aftapning. Hans højrehånd, Louis, er stinkende rig og et overdådigt elskværdigt menneske. Hans anden hjælper, Armand, er litteraturhistoriens mest fornærede individ, der bøffer mad, kaffe og smøger fra enhver, der er så uheldig at passere forbi. Kort sagt – i højere grad karikaturer end personer af kød og blod.

Men trods denne iøjnefaldende svaghed, skal “Alex” anbefales. Alverdens krimielskere har i Lemaitre fået en ny, sikker (u)hyggespreder til de lange, mørke aftener.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter