0 kommentarer

9 før døden af Steen Langstrup

af d. 6. marts 2016
Info
 
Sideantal

183

Udgivet

2002

ISBN

8702007924

Udgave

2. udgave

 

En af sidegevinsterne ved at hjælpe til med at overføre anmeldelser fra den gamle bogrumsside til den nye, er at man ind imellem bliver ganske inspireret til nye læseoplevelser. Dette skete igen for mig under bogstavet ‘L’, hvor Steen Langstrup befandt sig. Jeg har aldrig hørt om ham, men alene på forsiderne til bøgerne kunne jeg se, at her var en forfatter jeg burde tjekke ud.

‘9 før døden’ er en samling af noveller, som jeg fandt til en horribel lav pris hos boghandleren. På bagsiden står der blot: ‘9 skæbner. 9 mareridt. 9 måder at dø på.’ I et par af novellerne må man selv tænke videre efter slutningen, men når man så kommer i tanke om bagsideteksten, tja, så er der ikke så meget håb tilbage for personerne. Ret godt fundet på.

I ‘De sidste’ flytter en lille familie på landet. Deres 4 årige datter får hurtigt en ‘ven’, nissen, som bor i laden, og hun kan snart fortælle forældrene, at den sidste beboer hængte sig i laden….Historien er spændende fortalt og der optræder flere ubehagelige og grænseoverskridende scener.

‘Den gamle mand’ handler om en flok unge rødder der hærger igennem Københavns gader. Igen en ubehagelig historie, men lidt tynd slutning.

‘Indbrud’ er rædselsberetningen om en person der vågner midt om natten, strømmen er gået og der er lyde i huset. Måske den mest uhyggelige af alle novellerne, den kryber virkelig ind under huden.

‘Madding til en haj’ er i samme boldgade. 3 kammerater er på hajfiskeri i Middelhavet, hvor der pludselig dukker nogle lidt for store hajer op. Igen er uhyggen temmelig godt beskrevet og man trækker uvægerligt benene til sig, når de er ude at svømme. Måske samlingens bedste historie.

‘Alene og et let offer’ er historien om den unge pige der er ude at blaffe en mørk aften, og hun bliver naturligvis samlet op af en skummel mandsperson. Historien ender ret overraskende!

‘Huset’ er også en klassisk fortælling om pigen der søger ly for natten og det dårlige vejr i et gammelt forladt hus. Udmærket historie med en vellykket slutning.

‘Når det regner’ er nærmere en lille krimi og handler om en gruppe betjente, der skal passe på en kronvidne. Ikke nogen speciel stor historie, men igen en fin slutning.

‘Elizabeth’ er en ret bizar historie om en pige, der besøger en gammel ven hun ikke har set længe. Mere bizar end uhyggelig, desværre, men en ret sjov slutning.

Slutnovellen ‘Under byen’ er historien om en flok bankrøvere, der flygter fra et røveri igennem Københavns kloakker. Der er andet end rotter i kloakkerne og det ender i rædsel og mørke.

Fælles for alle historierne er, at de er godt fortalt, temmelig spændende og samlingen er super underholdende, på trods af et par tynde slutninger hist og her. ‘Indbrud’ og ‘Madding til en haj’ er fremragende! Jeg glæder mig til at læse mere af forfatteren!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter