0 kommentarer

Bersærker 1: Godfred Vejdekonge af Eric Knipper

af d. 24. november 2015
Info
 
Sideantal

40

Udgivet

2015

ISBN

978-998021-1-1

 

Lige bortset fra Peter Madsens ‘Valhalla’ er det første gang en tegneserie er direkte lærerig. Historie, der absolut ikke var et af mine yndlingsfag i gymnasiet, kunne vinde højt ved at udskifte noget af det dræbende kedelige og teksttunge læsestof, med et mere dynamisk medie som tegneserien her. De fleste støvede lektorer vil nok rynke på næsen, hvilket der ikke er nogen reel anledning til, for det drejer sig om en tegneserie, der ikke giver køb på det faglige indhold. Knipper skriver i indledningen, at hans ‘ideal for en vikingehistorie er at den er trofast mod historiens gang og arkæologisk viden’, og det må han siges at leve op til.

Helt uden skønhedsfejl er første bind i Bersærker-sagaen ikke, se blot forsiden der på grund af sit mudrede farvevalg fader helt ud. Det sælger ikke sig selv blandt diverse andre farvestrålende titler hos boghandler og bibliotek. Det mudrede farvevalg er ret gennemgående, men underligt nok topper det på forsiden, så resten af historien er letlæselig nok. Dog kræver hvert billede lidt mere tid, da tegnestilen er, om ikke rodet, så ret organisk. Med en tekstside der er stærkt faktuel og dermed kræver en del omtanke, passer billeder og tekst ret godt sammen.

Men læsere af den elektroniske udgivelse vil opleve et knivskarpt billede. Problemerne ligger udelukkende ved den fysiske udgivelse, som er den der er anmeldt her.

Stemningen er meget, meget skummel. Brugen af sort understreger kun stemningen yderligere, men også figurerne ser udpinte ud. Givet at levestandarden omkring år 800 ikke har været den bedste, er det sikkert en realistisk menneskeskildring. De blodige passager er formodentlig bevidst gjort mindre uhyggelige ved en ret overdreven karikering af blod og organer. De små kan godt se med, men de vil ikke få meget ud af den voksne historie, med mindre de er rundet det første årti.

Det er om muligt markedets mest seriøse tegneserie, der på grund af sin form og sit indhold ikke kan siges at være lettilgængelig. Havde jeg læst den elektroniske udgave ville anmeldelsen have været en tand mere positiv.

Lån tegneserien på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter