NYESTE
Født:
1911, England

William Golding

William Gerald Golding blev født i 1911 i Newquay, England og døde i Cornwall i 1993.

Golding blev uddannet ved Oxford og begyndte at arbejde med teater og undervisning derefter. Han var 24 år, da hans digtsamling “Poems” udkom, men det er hans værker efter 2.verdenskrig, som vi i dag kender ham bedst for. Han var officer i flåden under krigen og dette var han i 6 år. Derefter returnerede han til sit lærerjob, men han havde ændret sit menneskesyn. Hvor han tidligere mente at det var muligt at blive et fuldkomment menneske i et ideelt samfund, så gik han efter krigen ind for et syndefaldsperspektiv (mennesket er principielt skyldigt.) Hans store gennembrud fi han i 1954 med romanen “Lord of the Flies” (dansk: Fluernes Herre), som er en kompleks roman om en drengeflok på en øde ø. I dag er denne en klassiker i den amerikanske high-school undervisning og dette er med god grund. Den er i øvrigt blevet filmatiseret og dramatiseret.

Romanen “The Inheritors” (Dansk: Det røde dyr) udkom i 1955 og denne handler om neandertalerne og Homo Sapiens. En anden populær roman er “The Spire” (Dansk: Spiret), som blev udgivet i 1964. Denne handler om en domkirkeopførelse i middelalderen og Golding viste her at han kunne skrive andet end dystopisk litteratur. Han skrev derudover en trilogi om en sørejse til Australien, som udkom i hhv. 1980, 1987 og 1989.

Han modtog Nobelprisen i 1983 med disse ord:
“for his novels which, with the perspicuity of realistic narrative art and the diversity and universality of myth, illuminate the human condition in the world of today”.

Kilde: Denstoredanske.dk samt nobelprize.org

Bibliografi

1934  Poems (digte) *

1954  Fluernes herre

1955  Det røde dyr

1955  Pincher Martin *

1956  Messingsommerfuglen (dansk udgave) 

1958  The Brass Butterfly (skuespil) *

1959  Free Fall *

1964  Spiret

1967  The Pyramid (noveller) *

1971  The Scorpion God (noveller) *

1979  Flammende mørke

1980  Præsten

1984  Papirmændene

1987  Tæt på

1989  Ild

1991  To the Ends of the Earth (rev. udg.) *

1995  Den dobbelte tunge

 

  *) Ikke udgivet på dansk

 

Fluernes herre af William Golding

af newyorkcitygirld. 21. december 2014
“Farlig og umoralsk” var angiveligt nogle af de tillægsord, der blev anvendt om “Fluernes herre” da romanen udkom i 1954. Til trods for, at bogen er et ganske skræmmende bekendtskab vil jeg dog ikke gå så langt som at kalde bogen farlig eller umoralsk, det er tværtimod en voldsomt medrivende bog, som jeg har haft […]

Papirmændene af William Golding

af Christian Møgeltoftd. 11. august 2013
“Papirmændene” fra 1984 er William Goldings første roman, efter at han i 1983 modtog Nobelprisen i litteratur. Den er ikke god, beklager. Mange af os har nok læst den fantastiske “Lord of the Flies” i eller uden for skolen. Sammen med “1984” og “Animal Farm” er den en af de bøger, der gjorde størst indtryk […]

Fluernes herre af William Golding

af konfusd. 14. november 2008
”Lord of the Flies” er i sandhed en klassiker – William Golding modtog nobelprisen, og selvom jeg ikke har læst hans andre romaner, synes jeg, det er velfortjent. For dette er en roman, der har fortjent sin status og vil bevare den længe endnu – for den er i alle henseender meget relevant og kan […]

Det røde dyr af William Golding

af ugled. 22. august 2006
Englænderen William Golding var en af de forfattere, der efter 2. verdenskrig såede tvivl om dybden i menneskets civilisation. Kendt er klassikeren ”Fluernes Herre” fra 1954, hvor en flok kostskoledrenge i isolation på en øde ø udvikler sig til rene barbarer. Lige så læseværdig er ”Det Røde Dyr” fra 1955. Handlingen i ”Det Røde Dyr” […]