NYESTE
Født:
1897, USA

William Faulkner

William Cuthbert Faulkner blev født i New Albany, Mississippi, USA. Boede ved sin død i Oxford, Mississippi, USA (1962)

Han var oldebarn af oberst William Clark Faulkner, som skrev romanen “The White Rose of Memphis” tilbage i 1881. Han gik selv i high school i Oxford, Mississippi men blev dog aldrig færdig med skolegangen. Da 1.verdenskrig startede fandt man ham for lille til den amerikanske hær og i stedet kom han ind i det canadiske flyvevåben som kadet. Han nåede dog ikke at være med i selve krigen.

Det første skuespil, som han stod bag, blev opført i 1920 og dette havde titlen “The Marionettes”, men det er hans første bog med digte fra 1924 kaldet “The Marble Faun” som for alvor blev en succes. 1925 var et vigtigt år for Faulkner, som mødte og boede hos forfatteren Sherwood Anderson i New Orleans, og derudover tog han til Europa senere på året, hvor han tog på en lang vandretur.

Året efter fik han sin første roman udgivet, “Soldiers’ Pay” (dansk: Soldatens løn), men dette resulterede i en lang kamp med forlæggerne når det gjaldt lønninger og anmeldelser. Hans roman “Sartoris” fra 1929, som var hans tredje af slagsen, fortalte oldefarens livshistorie, men hans største succes kom samme år – dette var “The Sound and the Fury” (dansk: Brølet og vreden), som gav ham succes som en kunstner. Året efter fik han udgivet “As I Lay Dying” (dansk: I min sidste time), og ligesom hans store succes fra 1929 foregår denne i et opdigtet sogn. I Norden er det særligt “Light in August” fra 1932 (dansk: Lys i august), som er mest populær og i dag betragter mange hans værk “Absalom, Absalom!” fra 1936 som hans hovedværk.

Han modtog Nobelprisen i 1949 med ordene:

“for his powerful and artistically unique contribution to the modern American novel”

Kilde: denstoredanske.dk samt nobelprize.org

Læs mere her.

Bibliografi

1929  Brølet og vreden

1931  Det allerhelligste

1935  I min sidste time

1939  De vilde palmer

1942  Bjørnen

1948  Ubuden gæst i støvet (noveller) 

1949  Høje ret (noveller) *

1951  Collected stories of William Faulkner (samlet udg.) *

1954  A Fable *

1955  A fable

1958  The town *

1959  Mosquitoes (noveller) *

1959  New Orleans sketches (noveller) *

1961  Requiem for a nun *

1962  Røverne

1964  Forløsning i august

1964  Sartoris *

1965  Soldatens løn (noveller) 

1965  The mansion (noveller) *

1966  Septembertørke og andre noveller (noveller) 

1966  The portable Faulkner (samlet udg.) *

1966  The sound and the fury *

1967  Trekanten

1967  Uncle Willy and other stories (noveller) *

1968  Dr. Martino and other stories (samlet udg.) *

1969  Drømmen og dåden (samlet udg.) 

1973  Flags in the dust *

1974  These thirteen *

1975  Go down, Moses and other stories *

1975  Røverne

1978  Mayday (noveller) *

1979  The hamlet *

1979  Uncollected stories of William Faulkner (noveller) *

1985  Novels 1930-1935 (samlet udg.) *

1985  The Penguin collected stories of William Faulkner (samlet udg.) *

1990  Go down, Moses *

1990  Novels 1936-1940 (samlet udg.) *

2000  Absalom, Absalom!

 

*) Ikke udgivet på dansk

 

Absalom, Absalom! af William Faulkner

af platond. 15. juni 2009
“Hele den lange stille varme trætte døde septembereftermiddag, fra lidt over to og næsten til solnedgang, sad de i det Miss Coldfield stadig kaldte kontoret fordi hendes far havde kaldt det sådan – et halvmørkt indelukket værelse hvis skodder havde været tæt lukkede og stængede i treogfyrre somre, fordi nogen da hun var pige havde […]

I min sidste time af William Faulkner

af Christina Andersend. 15. februar 2009
Vi er i det sydlige USA cirka 1920. I en fattig familie er moderen død, og hendes mand beslutter sig for at opfylde hendes ønske om at blive begravet med familien i den by, hun kommer fra. Den ene søn tømrer kisten sammen. Ned med den udtjente moder. Muldyrene spændes for kærren, og så tager […]