NYESTE
Født:
1917, USA

Will Eisner

Født i Brooklyn, NYC og død i Florida.

Will Eisners grafiske sans og gennemarbejdede fortælleteknik gjorde ham til en af mediets førende kunstnere. Eisner debuterede i 1936, men det var med serien om The Spirit, der begyndte i 1940, at grundlaget for hans berømmelse blev lagt. Seriens historier indeholder lige dele action, krimigåder og ironi og er fortalt med en kombination af grafiske eksperimenter og økonomisk fortællestil.

Serien stoppede i 1952. Will Eisner har desuden skabt en række enkeltstående album af episk karakter ofte med selvbiografisk indhold fra opvæksten i New Yorks slum. I bogen Den grafiske fortælleform kortlægger Eisner tegneseriens udtryksmidler med egne eksempler.

Død 2005.

Bibliografi

1987  Bygningen (tegneserie) 

1987  Solnedgang i Sunshine City (tegneserie) 

1988  Et hus i Bronx (tegneserie) 

1995  Dropsie Avenue (tegneserie) 

2005  The plot: The secret story of the Protocols of the elders of Zion (graphic novel) *

 

*) Ikke udgivet på dansk

 

Spirit bind 5 af Will Eisner

af Jens Markvardsend. 26. april 2019
Eisner holdt altid sine beretninger om Spirit på syv siders længde. Hvad det skyldes tør jeg ikke gætte på, men det var altid enkeltstående afsluttede historier – og dog, for de fire første i denne danske samling har den samme gennemgående hovedfigur, den unge Bleak, hvis moralske kompas er uplettet, men på trods deraf ender […]

Spirit bind 4 af Will Eisner

af Jens Markvardsend. 11. februar 2019
Eisner demonstrerer igen og igen sin overlegenhed med den lethed hvormed han får ’fortalt så meget på så få sider’, som der står i en lektørudtalelse. Alle Spirit historierne i de danske samlinger er syv sider lange. På syv sider kan Eisner nå at udtrykke sin sociale indignation, han kan omforme klassiske eventyr hvor Spirit […]

Spirit bind 3 af Will Eisner

af Jens Markvardsend. 6. december 2018
Alt fra forsiden til indholdet i denne tredje Spirit samling er kunstnerisk og fortællemæssigt eminent udført. Hos Eisner er der højt til himlen, og alligevel rammer han himmelsk højt. Historierne i dette bind er nærmest perfekt udvalgt. Den bittersøde retfærdighed driver fra siderne i de første fire historier hvorefter perspektivet zoomer lidt ud og der […]

Spirit bind 2 af Will Eisner

af Jens Markvardsend. 14. september 2018
Tillad mig at henlede læserens opmærksomhed på den gennemført uovertrufne forside. Har jagten på penge ledt en stakkel i døden i ørkenen, eller er vandet forgiftet? Der er flere tolkninger og mulige fortællinger i det ret simple tableau, og det gælder også for Eisners Spirit historier i dette danske bind 2, der starter med et […]

Spirit bind 1 af Will Eisner

af Jens Markvardsend. 3. august 2018
Will Eisners tegneserie om ’ånden’ der hjælper politiet er både særegen og original. Figuren Spirit var oprindelig en politibetjent der næsten blev dræbt under sit arbejde, hvorefter han genopstod for at bistå politiet og samfundet i kampen mod al kriminalitet. Kun de allernærmeste ved at han stadig lever, han burde dog være let at genkende, […]

The plot: The secret story of the Protocols of the elders of Zion af Will Eisner

af Ann-Kristined. 16. november 2014
Har der nogensinde været et skrift ved navn “Zions Vises Protokoller” og hvad har forfalskninger af dette bragt med sig? Will Eisner har i denne graphic novel valgt at illustrere historien bag disse protokoller, som han kalder for en hemmelig historie. Eisner er selv af jødisk afstamning og i hans forord har han skrevet om […]