NYESTE
Født:
1917, USA

Will Eisner

Født i Brooklyn, NYC og død i Florida.

Will Eisners grafiske sans og gennemarbejdede fortælleteknik gjorde ham til en af mediets førende kunstnere. Eisner debuterede i 1936, men det var med serien om The Spirit, der begyndte i 1940, at grundlaget for hans berømmelse blev lagt. Seriens historier indeholder lige dele action, krimigåder og ironi og er fortalt med en kombination af grafiske eksperimenter og økonomisk fortællestil.

Serien stoppede i 1952. Will Eisner har desuden skabt en række enkeltstående album af episk karakter ofte med selvbiografisk indhold fra opvæksten i New Yorks slum. I bogen ‘Den grafiske fortælleform’ kortlægger Eisner tegneseriens udtryksmidler med egne eksempler.

Han underviste på New York’s School of Visual Arts i 20 år. Han har lagt navn til en prestigefuld tegneseriepris ‘Will Eisner Awards’, det svarer til en Oscar indenfor tegneseriebranchen, og prisen bliver uddelt ved det årlige Comic-con i San Diego.

Død 2005.

Bibliografi

1979  En kontrakt med Gud og 3 andre historier fra Bronx

1980  The spirit : the first 93 dailies

1981  Byens skygger : en bog om Will Eisner

1981  New York : The big city

1983  Budskab fra verdensrummet

1985  Storbyen : et portræt

1985  Comics and Sequential Art

1986  Hawks of the seas : 1936-1938

1986  The dreamer

1986  Tegneserien & den grafiske fortælleteknik

1986  Livskraft

1987  Bygningen (tegneserie) 

1987  Solnedgang i Sunshine City (tegneserie) 

1987  Hvordan man undgår døden og skatterne : en letfattelig vejledning

1988  Et hus i Bronx (tegneserie) 

1988  Will Eisner’s altafslørende, afskyelige astrologibog

1988  A life force

1989  Forældre, altså!

1989  Solnedgang i Sunshine City – og tre andre amerikanske eventyr

1991  Den fjerne torden

1992  Usynlige mennesker

1994 The christmas spirit

1995  Dropsie Avenue (tegneserie) 

1995  Graphic Storytelling and Visual Narrative

1996  Det flyvende menneske : en gavl på Christianshavn

1998  Den hvide hval : en introduktion til Herman Melvilles Moby Dick

1998  En familiesag

1998  Prinsessen og frøen

2000  To the heart of the storm

2000  Minor miracles

2000  Sidste dag i Vietnam

2003  Sundiata : a legend of Africa : the lion of Mali

2005  The plot: The secret story of the Protocols of the elders of Zion (graphic novel) *

2005  Expressive Anatomy

2006  Will Eisner’s New York : life in the big city

2006  The contract with God trilogy : life on Dropsie Avenue

2009  Life on another planet

2011  Will Eisner : conversations

2012  Volume 1. From The epic of Gilgamesh to Shakespeare to Dangerous liaisons

2017  Will Eisner: The Centennial Celebration, 1917-2017.

*) Ikke udgivet på dansk

 

The Spirit: an 80th anniversary celebration af Will Eisner

af Jens Markvardsend. 7. september 2020
Alle regler for hvordan en tegneserieskal skæres, bryder Eisner med stor ynde gennem de ti udvalgte fortællinger. Han ser stort på den gængse tænkning indenfor mediet, og bruger det i stedet for til at fortælle noveller. Det var han den første der gjorde, og da han senere udvidede sine syv-siders noveller til store fortællinger, døbte […]

En familiesag af Will Eisner

af Jens Markvardsend. 11. januar 2020
Den gamle bliver 90, og hans børn og børnebørn skal samles omkring hans rullestol for at fejre ham. Ældste datter har med stort møje trumlet hele flokken sammen, hyggeligt skal det være, men hendes søskende møder kun op i håbet om at gøre indtryk på den gamle og på den måde få indflydelse på testamentet. […]

Usynlige mennesker af Will Eisner

af Jens Markvardsend. 4. januar 2020
Tre fortællinger om hvordan det enkelte menneske bliver overset i en storby. De der bor i den sidegade millioner passerer hver dag, men som ingen bemærker. De der bor i de huse, der ligesom knejser ned over gaden og kaster deprimerende skygger hvori alt forsvinder. Og hvem kunne være en mere stereotypt usynlig eksistens, end […]

Sidste dag i Vietnam af Will Eisner

af Jens Markvardsend. 30. december 2019
Eisner var udstationeret under krigen i Korea, hvor han tegnede instruksionsbøger til vedligeholdelsesafdelingerne. Senere blev han civilansat under Vietnamkrigen, hvor han atter tog i felten for at studere forholdene og tegne instruktioner. Samtidig havde han sine professionelle serietegnerøjne åbne, og det han så inspirerede ham til flere tegneseriealbum. ‘Sidste dag i Vietnam’ indeholder tre korte […]

Storbymennesker : iagttagelser og notater fra livet i storbyen af Will Eisner

af Jens Markvardsend. 26. december 2019
Overflødighedshornet med Eisners betragtninger af storbymennesker, udgøres reelt af resterne fra Eisners tegnebord, og kæder ordløse pantomimer sammen dramatiske hverdagshændelser. Hans betragtninger af storbymennesket er både indfølte, bevægende, empatiske og paradoksale, som når han tegner storbyboeren som den der stiltiende og passivt betragter en mand dø af et hjerteanfald på et fortorv – uden at […]

Spirit bind 6. Kvinderne omkring Spirit af Will Eisner

af Jens Markvardsend. 11. juli 2019
At albummet har en undertitel der kunne pege i retning af romance er ikke ensbetydende med at Eisner er blevet blødsøden. Albummet er ganske enkelt spækket med slagsmål og skurke – af begge køn, for kvinderne er alle som en farlige modstandere, der enten har solgt hele, eller dele af deres sjæl til en kriminel […]