NYESTE
Født:
1899, Rusland

Vladimir Nabokov

Født i Skt. Petersborg, Rusland og død 1977 i Montreux, Schweiz.

Han blev mest kendt for sin roman om erotisk besættelse, Lolita (1955), men skrev en lang række romaner og noveller, den første, Mashenka (Mary) i 1926. Tidligt i sin forfatterkarriere skrev han under dæknavnet Vladimir Sirin for at skjule sig for kritikere. Som linguist, uddannet fra Cambridge i slavisk og romansk, dyrkede han særligt sproget i sine værker, men havde også interesse for entomologi (om insekter) og skakproblemer.

“Lolita” vakte en del furore pga. det seksuelle indhold, men hans politiske holdninger stak også ud, bl.a. roste han Nixon og støttede USA’s engagement i Vietnam-krigen. Han og hans familie flygtede fra Rusland til England i 1919 efter bolsjevikkernes kup-revolution. Senere boede han i en længere årrække i Berlin, men flyttede i 1937 til Frankrig, hvorfra han flygtede i 1940 til USA. Fra 1961 boede han i Montreux, Schweiz.

http://www.forfatterweb.dk/oversigt/znabokov00

Bibliografi

1926  Mary *

1953  Pnin *

1955  Lolita

1962  Pale Fire *

1966  Sig frem, erindring (erindring)

1969  Ada*

*) Ikke udgivet på dansk

 

Sig frem, erindring af Vladimir Nabokov

af newyorkcitygirld. 2. november 2014
Siger man navnet Vladimir Nabokov til en læser vil denne læser sandsynligvis begynde at skamrose hovedværket “Lolita”, der må siges at være en af verdenslitteraturens mest kendte værker. Hvad de færreste måske ved er, at Vladimir Nabokov også har skrevet selvbiografien “Sig frem, erindring”, der bestemt også er værd at bruge tiden på at læse, […]

Lolita af Vladimir Nabokov

af Anders Kousholtd. 28. marts 2014
De fleste vil sikkert allerede være bekendt med Humbert Humberts historie: den 40årige litterat og underviser af fransk oprindelse, der flytter til USA og forelsker sig lidenskabeligt i den 12årige Dolores Haze, gifter sig med hendes mor for at kunne blive i barnets nærhed og som efter moderens/konens død, tager lille Dolores med på et […]

Lolita af Vladimir Nabokov

af jcgd. 3. november 2011
Lolita udfolder sig som et vemodigt tilbageblik begyndende med fortælleren Humbert Humberts første uskyldige oplevelser med en ung pige i Europa, til den erotiske besættelse af den unge Dolores i USA. Sproget er Lolitas fantastiske styrke – ikke mindst er hans dulgte følelser af lyst ved hendes hårs, hånds, eller arms lette berøring, en lise […]