NYESTE
Født:
1882, England

Virginia Woolf

Adeline Virginia Stephen blev født i London. Døde for egen hånd 1941 i Rodmell, Sussex.

Hendes barndom var præget af det kulturelle og hendes far var kritikeren Leslie Stephen. Sammen med hendes søster blev hun uddannet i hjemmet og søsteren blev senere kendt som maleren Vanessa Bell. Hendes ungdom var præget af tab – hun mistede sin mor i en alder af 13 år, 2 søskende kort derefter og som 22-årig hendes far. Hun var i flere perioder præget af depressioner, og dette ses tydeligt i hendes forfatterskab (i hvilket man også kan finde hendes dagbøger).

Sammen med sin mand Leonard Woolf bosatte hun sig i Bloomsbury, London, og her blev “Bloomsbury-gruppen” grundlagt. Dette var en samling af intellektuelle og flere af medlemmerne havde succes (deriblandt E.M. Forster). I 1917 grundlagdes Hogarth Press af parret og det var ikke kun deres egne værker, som de publicerede. Her sås også værker af Eliot samt oversættelser af Freud. Efter en karriere som kritiker debuterede hun i 1915 med romanen “The Voyage Out”, men det var først med roman “Jacob’s Room” hun for alvor brød igennem, og dette var i 1922.

Hun var med til at etablere en ny måde at skrive på, som kaldes “Stream of Consciousness”, der er præget af bevidstheden på flere niveauer. Hun gør også brug af lange glidende sætninger, hvilket især kan ses i hendes berømte værk “Mrs. Dalloway” fra 1925. I dag hører “To The Lighthouse” fra 1927 (dansk: Til Fyret), Orlando fra 1928 samt “The Waves” fra 1931 (dansk: Bølgerne) til hendes bedst kendte værker.

Kilde: Gads Udenlandske Forfatter Leksikon

Bibliografi

1915  The Voyage Out*

1919  Night and Day*

1921  Monday or Tuesday (noveller) *

1922  Jacob’s Room*

1925  Mrs. Dalloway

1927  Til fyret

1928  Orlando

1931  Bølgerne

1933  Flush (romanbiografi)

1937  Aarene går

1941  Between the Acts*

1944  Sammen og hver for sig – og andre noveller

 

Årene af Virginia Woolf

af MartinHandbergd. 31. oktober 2016
Har man tid, har man lyst, har man overskud, og har man sans for detaljen, for sprogets poetiske vingesus, ja er så er Virginia Woolf en sand fornøjelsens mester, og hvad er bedre end at fordybe sig i denne særlige variant af hendes bevidsthedsudvidende skrivestil – Årene. Denne blev hendes sidste roman, og det blev […]

Sammen og hver for sig – og andre noveller af Virginia Woolf

af Line Holm Andersend. 28. oktober 2015
“Sammen og hver for sig” er en samlet udgave af alle Virginia Woolfs noveller, hvilket blev til 19 styks. Spøjse, finurlige og til tider abstrakte noveller. Der er fortællingen om en mand, der langsomt får forandret sin livsbane fuldstændig idet han finder et smukt stykke glas på stranden. En anden beretter om en plet på […]

Mrs Dalloway af Virginia Woolf

af Ann-Charlotted. 14. november 2012
London, Westminster 1925. Clarissa Dalloway er 52 år og mangler ikke noget. Et overdådigt hjem, ægtemand og nydelig datter, tjenestefolk, aftenkjoler og udstyr til at arrangere fuldendte selskaber. Bogen handler om én lang fin junidag og fører frem til et af Clarissas middagsselskaber samme aften. I løbet af dagen føres læseren med både mild og […]

Bølgerne af Virginia Woolf

af Niels Hiortd. 2. maj 2011
Seks personers indre monologer, en gentaget skiftende bevidsthedsstrøm, som bølger kunne man næsten sige. Tre drenge og tre piger vokser op side om side og vi følger dem på forskellige punkter i deres liv. Ingen handling, ingen fortællerstemme, ingen dialoger, den enes tanker afløses af en andens, osv. Hvert kapitel indledes ligeledes temmelig guldalderromantik-agtigt af […]

Mrs Dalloway af Virginia Woolf

af newyorkcitygirld. 17. august 2009
Det er næppe en overdrivelse at kalde “Mrs. Dalloway” for en klassiker inden for litteraturen. Ikke desto mindre er det en bog, som jeg aldrig havde læst, før jeg omsider tog bogen ned fra min bogreol og påbegyndte læsningen. “Mrs. Dalloway” foregår i London i 1920´rne. Hovedpersonen er den midaldrende Clarissa Dalloway, der bor i […]

Orlando af Virginia Woolf

af Christina Andersend. 20. oktober 2004
“Den primitive kraft var alt. Blomster blomstrede og blomstrede af. Solen stod op og gik ned. Elskeren elskede og gik.” “Orlando” er en dejlig bog. Både emne, stil og legen med genrer er en demonstration af en imponerende dristighed. Orlando fødes som dreng i midten af 1500-tallet i en gammel adelig slægt. Igennem hans liv, […]