NYESTE
Født:
1914, Finland

Tove Jansson

Tove Marika Jansson blev født i Helsinki, Finland og døde i samme by 2001.

Hun voksede op i et kunstnerhjem i Helsingfors som datter af billedhuggeren Viktor Bernhard Jansson samt tegneren og illustratoren Signe Hammarsten-Jansson. Selv blev hun uddannet som billedkunstner og illustrator og begyndte allerede som barn at skabe sine egne figurer. Hun var også karikaturtegner i starten af hendes karriere, men det er som skaber af Mumi-troldene at vi kender hende i dag.

Den første bog om disse udkom i 1945 under titlen “Småtrollen och den stora översvämningen” (dansk: Mumitroldene). Hendes historier er præget af det magiske og bøgerne er oversat til 38 sprog. Hun lavede også tegneserier med disse figurer. Hun udtalte dette engang om Mumifamilien: “De er lykkelige på en så selvfølgelig måde, at de ikke engang selv ved det. De trives sammen og giver hinanden frihed. Frihed til at være alene, til at mene, hvad de vil, og til at have deres hemmeligheder i fred, indtil de får lyst til at dele dem med nogen”.

Udover hendes Mumibøger har hun også skrevet bøger for voksne og især hendes selvbiografi “Bildhuggarens dotter”, som blev udgivet i 1968, er interessant og vi hører her om hendes barndom i et kunstnerisk miljø. Noveller og lyrik skrev hun også og især sangen “Höstvisa” er kendt. Hendes livsledsagerske hjalp hende senere hen med historierne om Mumitroldene. Jansson vandt flere priser, heriblandt H.C. Andersen prisen i 1966 og der er i dag en pris til minde om hende, som gives til personer, der arbejder med børne- og ungdomskultur.

“Skurken i muminhuset” er kun udgivet på dansk i “Den store mumibog” fra 2000

Kilde: Denstoredanske.dk

Bibliografi

1945  Mumitroldene (børnebog) 

1946  Kometjagten (børnebog) 

1949  Troldkarlens hat (børnebog) 

1950  Mumifars erindringsbog (børnebog) 

1952  Mumi, Mymlen og lille My. Hvad sker der så? (billedbog) 

1954  Farlig midsommer (børnebog) 

1957  Troldvinter (børnebog) 

1962  Det usynlige barn og andre historier (børnebog) 

1965  Mumifar og havet (børnebog) 

1968  Bildhuggarens dotter *

1968  Billedhuggerens datter

1971  Lyssnerskan (noveller) *

1972  Sommerbogen

1974  Solstaden*

1977  Den farlige rejse (billedbog) 

1978  Dockskåpet (noveller) *

1980  Skurken i muminhuset (billedbog) 

1982  Den ärliga bedragaren *

1993  Visor från Mumindalen (sange) 

2000  Den store mumibog (dansk udvalg) 

2008  Hvem skal trøste Knytten? (billedbog) 

2009  Mumitrolden: De samlede striber 2 (tegneserie) 

2010  Mumitrolden: De samlede striber 3 (tegneserie)

 

  *) Ikke udgivet på dansk

 

Mumitrolden de samlede striber 3 af Tove Jansson

af Jens Markvardsend. 17. august 2018
Jeg har før haft glæden af at læse og anmelde bind 2 af Tove Janssons samlede avisstriber om hendes Mumier. Måske er det grunden til at jeg ikke er helt så højt oppe at flyve denne gang, for nu kender jeg universet og er derfor ikke så sindssygt overrumplet, som ved første møde. I dette […]

Sommerbogen af Tove Jansson

af Ann-Kristined. 5. maj 2015
Hvem er Sophia og hvad sker der på de små øer i den finske skærgård om sommeren? Jansson har med “Sommerbogen” skrevet en bog for voksne, og den er med til at vise at hun havde mange flere sider af sit forfatterskab end de Mumi-trolde, som vi bedst kender hende for i dag. Sophia er […]

Mumitrolden: De samlede striber 2 af Tove Jansson

af Jens Markvardsend. 28. februar 2015
Utroligt at blive genfødt Mumi-fan som voksen mand. Min skepsis blev fejet væk allerede på første side. Dette er sublim fantasi og oprigtigt skaberværk. Avisstriberne her stammer fra de britiske aviser, hvor Jansson tegnede til i en årrække. Det minder lidt om Jan Lööf’s fortælleteknik hvor man starter med en stribe og hen over en […]

Billedhuggerens datter af Tove Jansson

af Ann-Kristined. 9. februar 2015
Hvad husker vi som mennesker, når vi tænker tilbage på vores barndom og er nogle øjeblikke mere mindeværdige end andre? Tove Jansson har i denne semibiografiske lille bog samlet en del af hendes minder fra hendes opvækst i Helsingfors og omegn, hvor hendes barndom var stærkt præget af hendes kunstneriske forældre. Hun bringer os tilbage […]

Det usynlige barn og andre historier af Tove Jansson

af Ann-Kristined. 7. juli 2014
Hvordan bliver man synlig igen, hvordan kan vi hjælpe andre med de simpleste ting og kan man være lykkelig ved at eje smukke ting men ikke have andre venner end dem man har i sin familie? Denne samling af fortællinger handler alle om Mumitroldenes venner og bekendte og det er en skøn lille samling. Vi […]

Troldkarlens hat af Tove Jansson

af Ann-Kristined. 1. juli 2014
Kan en hat være magisk og hvis ja, hvad kan der ske med ting man smider i den? Det er et spørgsmål som Mumitroldene og deres venner må tage stilling til, da de finder en hat uden ejermand på en bjergtop. Denne hat er ganske særlig og dette opdager Mumitroldene hurtigt, da Mumimor putter æggeskaller […]