NYESTE
Hjemmeside:
1817, Danmark

Theodor Storm

Hans Theodor Woldsen Storm blev født i Husum, Nordfrisland, som var under dansk styre. Døde i Hademarchen, Holsten, Tyskland.

Uddannet jurist. Arbejdede som advokat, senere dommer i Heiligenstadt og fra 1864 embedsmand i Husum. Han var embedsmand i Husum, da Danmark vandt krigen i 1848. Storm var kritisk over for den danske politik i området og nægtede derfor at aflægge troskabsed til den danske konge, med det resultat at han blev fyret. Han rejste til Berlin og etablerede sig som forfatter og vendte først tilbage til Husum efter krigen i 1864, hvor han blev rehabiliteret af de nu tyske myndigheder. “Liederbuch dreier Freunde” er skrevet sammen med Tycho und Theodor Mommsen.

Bibliografien er oprettet på grundlag af oplysninger fra Karlsruhe Universitet og Dansk Nationalbibliografi.

Bibliografi

1843 Liederbuch dreier Freunde (viser) *

1848 Abseits (digte) *

1848 I salen (novelle)

1848 Oktoberlied (digte) *

1849 Immensee

1849 Posthuma (novelle)

1850 Der kleine Häwelmann (fortælling) *

1850 Ein grünes Blatt (novelle) *

1850 Hinzelmeier (novelle) *

1851 Gedichte (digte) *

1851 Schließe mir die Augen beide (digte) *

1851 Sommergeschichten und Lieder (samlet udg.) *

1854 Abschied (digt) *

1854 Für meine Söhne (digt) *

1854 I solskin (novelle)

1855 Die Nachtigall (digt) *

1855 Meeresstrand (digt) *

1859 Auf dem Staatshof (novelle) *

1861 Veronika (novelle) *

1862 Abseits (novelle) *

1862 Am Kamin (fortælling) *

1862 Im Schloß (novelle) *

1863 Ved universitetet (novelle)

1864 Bulemanns Haus (novelle) *

1864 Die Regentrude (fortælling)

1865 Der Spiegel des Cyprianus (novelle) *

1865 Von jenseits des Meeres (novelle) *

1867 Eine Malerarbeit (novelle) *

1868 Novellen (samlet udg.) *

1870 Der Amtschirurgus – Heimkehr (novelle) *

1871 Zwei Kuchenesser der alten Zeit (novelle) *

1872 Draußen im Heidedorf (novelle) *

1872 Eine Halligfahrt (novelle) *

1873 Zerstreute Kapitel (samlet udg.) *

1874 Hos Fætter Kristian (novelle)

1874 Skovbrynet (kortroman)

1874 Viola tricolor (novelle) *

1875 En stille Musiker (novelle)

1875 Pole Poppenspäler (novelle) *

1875 Psyche (novelle)

1876 Im Nachbarhause links (novelle) *

1876 Von Kindern und Katzen, und wie sie Nine begruben (novelle) *

1877 Aquis submersus (novelle)

1877 Carsten Curator (novelle) *

1878 Renate (novelle)

1879 Egegård (novelle)

1880 To brødre (novelle)

1881 Der Herr Etatsrat (novelle) *

1882 Hans und Heinz Kirch (novelle) *

1883 Fire noveller (Psyke / Egegård / I Solskin / Renate) (noveller i dansk udvalg)

1883 Schweigen (novelle) *

1884 Es waren zwei Königskinder (fortælling) *

1884 Zur Chronik von Grieshuus (novelle) *

1885 Fem noveller (Hos Fætter Kristian / Aquis submersus / En stille Musiker / I Salen / Posthuma) (noveller i dansk udvalg)

1885 Festen på Haderslevhus (novelle)

1885 John Riew (novelle) *

1886 Bötjer Basch (novelle) *

1886 Vor Zeiten (samlet udg.) *

1887 En dobbeltgænger (novelle)

1888 Die Armesünderglocke (novelle) *

1888 Ein Bekenntnis (novelle) *

1888 Skimmelrytteren

1889 Festen paa Haderslevhus og To Brødre – historiske Fortællinger (noveller i dansk udvalg)

1971 Den lille Frederik (dansk udgave)

1983 Festen på Haderslevhus og Dobbeltgængeren (dansk udvalg)

 

Skovbrynet af Theodor Storm

af Christina Andersend. 23. marts 2012
I Tyskland i 1800-tallet er den midaldrende botaniker Richard taget på landet for at kigge grundigt på hedens planteliv. Han gør et stop på vejen og overværer en retssag, hvor en ung og forældreløs Franziska har anklaget sin værge for at have opført sig u-værgeligt over for hende. I Richards øjne er det helt indlysende […]

Skimmelrytteren af Theodor Storm

af Marit Haugaardd. 15. januar 2007
En mørk og stormfuld nat for mange år siden rider bogens fortæller hjem ad diget, der beskytter det flade marskland mod “Blanke Hans” = Vesterhavet. Stormen har pisket havet alt for langt op ad diget, og han føler sig noget utryg ved situationen – ikke mindst da han hele to gange ser en mager skikkelse […]