NYESTE
Født:
1897, Norge

Tarjei Vesaas

Født i Vinje, Telemark. Døde 1970 i Oslo.

Modtog Nordisk Råds litteraturpris i 1964 for “Is-slottet”.

Bibliografi

1923  Menneskebonn*

1924  Sendemann Huskuld*

1925  Buds bustader (skuespil) *

1925  Grindegard. Morgonen*

1926  Grinde-kveld eller Den gode engelen*

1928  De sorte heste

1929  Klokka i haugen (noveller) *

1930  Fars reise*

1931  Sigrid Stallbrokk*

1932  Dei ukjende mennene*

1933  Sandeltræet

1934  Det store spil

1934  Ultimatum (skuespil) *

1935  Kvinnor ropar heim*

1936  Leiret og hjulet (noveller) *

1938  Hjarta høyrer sine heimlandstonar*

1940  Nattevagt

1945  Huset i mørket

1946  Blegepladsen

1946  Kjeldene (digte) *

1947  Leiken og lynet*

1947  Morgonvinden (skuespil) *

1948  Tårnet

1949  Lykka for ferdesmenn (digte) *

1950  Signalet

1952  Tøvejret (hørespil)

1952  Vindene (noveller)

1953  21 år (skuespil) *

1953  Avskil med treet (skuespil) *

1953  Bleikeplassen (skuespil) *

1953  Løynde eldars land (digte) *

1954  Vårnat

1956  Blå knap borte (hørespil)

1956  Ver ny, vår draum (digte) *

1957  Fuglene

1958  Regn i hår (hørespil)

1959  En skønne dag (noveller)

1961  Branden

1962  Under hjulet (dansk udvalg)

1963  Is-slottet

1966  Broerne

1968  Den sene båd

1970  Liv ved straumen (digte) *

 

Fuglene af Tarjei Vesaas

af Lars Poulsend. 14. oktober 2018
Romanen er skrevet i 1957, men det skal man ikke lade sig narre af. Den er fuldt ud lige så fantastisk i dag, som den var for mere end 60 år siden. “Fuglene” handler om Mattis, tusten eller tossen, ham der ikke er som de andre, men som oplever verden på en intuitiv måde, hvor […]

Vindene af Tarjei Vesaas

af sh!d. 13. november 2003
Syv halvdårlige, tre gode og tre fortrinlige. 13 historier af vekslende kvalitet udgør Vesaas’ middelmådige novellesamling ”Vindene”. Hvis man godt kan lide at få beskrevet børn, skal man have fat i denne bog. I de fleste af novellerne er det barnet der er i centrum – eller i hvert fald det som endnu ikke er […]

Fuglene af Tarjei Vesaas

af sh!d. 1. oktober 2003
”Fuglene” har sat sig som en kløe på indersiden af min hjerneskal. Det er over et år siden jeg læste den, og alligevel rumsterer den derinde endnu. Den lille bog handler om Mattis Tust der er omkring de 40. Han bor sammen med sin jævnaldrende søster, Hege, der tager sig af ham. Mattis er nemlig […]