NYESTE
Født:
1947, USA
Fotograf:
Shane Leonard

Stephen King

Stephen King blev født i 1947 i staten Maine. Da han var to år, blev hans forældre skilt, og King voksede op sammen med sin to år ældre adopterede bror hos moderen uden at se faderen igen.

I 1970 fik King en Bachelor of Science i engelsk fra University of Maine, men det første job blev dog som vaskeriarbejder og pedel. I 1971 fik han et job som engelsklærer, og samme år blev han gift med sin kone Tabitha. De har siden fået tre børn sammen og er stadigvæk lykkeligt gift.

King har skrevet siden sin barndom og fik også trykt enkelte noveller i diverse blade og magasiner, ligesom han i sin universitets tid stod for en ugentlig klumme i skolebladet The Maine Campus. Men det var først i 1974, at han for alvor slog igennem med romanen Carrie. Carrie blev en stor succes og blev filmatiseret to år efter i 1976 af instruktøren Brian De Palma

Stephen King har også udgivet bøger under pseudonymet Richard Bachman (se denne).

De to romaner: “Talismanen” og “Det sorte hus” er skrevet i samarbejde med Peter Straub.

Læs mere på Gyseren.dk

Bibliografi

1974  Carrie 

1975  De dødes by

1977  Ondskabens hotel 

1977  Amok (udgivet som Richard Bachman)

1978  Natholdet (novellesamling)

1978  Opgøret 

1979  Den lange vandring (udgivet som Richard Bachman)

1979  Den døde zone 

1980  Brandstifter 

1981  Dawns’ sidste kamp (udgivet som Richard Bachman)

1981  Cujo 

1981  Danse Macabre *

1982  Den løbende mand

1982  Creepshow (tegneserie, illustreret af Berni Wrightson) *

1982  Revolvermanden (Det Mørke Tårn I)

1982  Rita Hayworth i Shawshankfængslet & Mønstereleven

1982  Liget i skoven & Åndedrætsmetoden

1983  Christine

1983  Dyrekirkegården 

1983  Varulvens år (illustreret af Berni Wrightson)

1984  Talismanen (Skrevet i samarbejde med Peter Straub)

1984  Manden der blev tyndere (udgivet som Richard Bachman)

1985  The Bachman Books *

1985  Tågen og andre noveller (novellesamling)

1986  Det onde

1987  Dragens øjne

1987  Udvælgelsen (Det Mørke Tårn II)

1987  Misery 

1987  The Tommyknockers *

1988  Nightmares in the Sky (gargoyle-billedbog med tekst af King; billeder af f-stop fitzgerald) *

1989  Mørkets halvdel

1989  Dolan’s Cadillac (novelle) *

1989  My Pretty Pony (novelle)*

1990  Opgøret

1990  Efter midnat (novellesamling)

1990  Langolinerne

1991  Ødemarken (Det Mørke Tårn III)

1991  Begærets butik 

1992  Geralds farlige leg

1992  Dolores Claiborne

1993  Nightmares & Dreamscapes (novelle samling) *

1994  Søvnløs

1995  Rose Madder

1995  Umney’s Last Case (novelle) *

1996  Den grønne mil (samlet udg.)

1996  Den grønne mil 1: De to døde piger (føljeton-roman) 

1996  Den grønne mil 2: Musen på milen (føljeton-roman) 

1996  Den grønne mil 3: Coffeys Hænder (føljeton-roman) 

1996  Den grønne mil 4: En uhyggelig død (føljeton-roman) 

1996  Den grønne mil 5: En natlig udflugt (føljeton-roman) 

1996  Den grønne mil 6: Coffey på milen (føljeton-roman) 

1996  Desperation

1996  Regulatorerne  (udgivet som Richard Bachman)

1997  Six Stories (novellesamling) (udkom i begrænset antal) *

1997  Troldmanden og glaskuglen (Det Mørke Tårn IV)

1998  Knogler

1999  Storm of the Century (filmmanuskript) *

1999  Pigen der elskede Tom Gordon 

1999  Atlantis

1999  Blood and Smoke (lydbog) (indtalt af King) *

1999  The New Lieutenant’s Rap (novelle) *

2000  Om at skrive : en forfatters erindringsbog om håndværket (Selvbiografi)

2000  Secret Windows *

2000  Én på katapulten (ebog)

2000  The Plant (ebog)

2001  Som en ond drøm

2001  Det sorte hus (skrevet i samarbejde med Peter Straub)

2002  Om en Buick 8

2002  Manden i det sorte jakkesæt  (novelle samling)

2003  Ulvene  (Det Mørke Tårn V)

2004  Susannah  (Det Mørke Tårn VI)

2004  Det mørke tårn (Det Mørke Tårn VII)

2005  The Colorado Kid  *

2005  Faithful (sammen med Stewart O’Nan) *

2006  Puls

2006  Boo’ya Moon: Liseys historie

2007  Blaze (Som Richard Bachman)

2008  Duma Key

2008  Efter solnedgang (noveller)

2009  Under Kuplen

2010  Full dark, No stars(noveller) *

2011  22/11/63

2012  Vinden gennem nøglehullet (Det Mørke Tårn 4½)

2013  Joyland

2013  Doktor søvn

2014  Mercedesmanden

2014  Vækkelse

2015  De der søger

2016  End of Watch *

*) Ikke udgivet på dansk

 

Susannah af Stephen King

af Bjarne Jensend. 6. august 2018
Efter at have brugt en 14 dage på ’Ulvene’, overraskede det mig, at jeg fik læst ’Susannah’ på 2 dage. Det er 3. gang jeg rejser sammen med Roland, Eddie, Susannah, Jake og Ben mod det Mørke Tårn, Stephen Kings egen ’Ringenes Herre’, et gigant værk på efterhånden 8 bøger. Rolands verden er ved at […]

Ulvene af Stephen King

af Bjarne Jensend. 3. august 2018
Det er to år siden jeg sidst fulgte med i revolvermanden Rolands rejse mod Det Mørke Tårn. I min anmeldelse af ’Troldmanden og glaskuglen’ udtrykte jeg til sidst bange anelser for den filmatisering, der var lige på trapperne. Nu har jeg endelig fået set filmen og må tilmelde mig koret af skuffede anmeldere: Det var […]

Ondskabens hotel af Stephen King

af newyorkcitygirld. 23. april 2018
”Ondskabens hotel” er en helt klassisk Stephen King-roman. Der er tale om en psykologisk gyser og noget af det mest uhyggelige jeg længe har læst, men der skal måske heller ikke så meget til eftersom jeg meget sjældent giver mig i kast med at læse en krimi eller andre uhyggelige bøger. Selvom de fleste nok […]

Opgøret af Stephen King

af Bjarne Jensend. 1. januar 2018
Da Stephen King udgav ‘Slutspil’ i 1978 var han af tekniske årsager nødt til at skære ca 400 sider væk, for at behage økonomiafdelingen på hans forlag. I 1990 udgav han så ‘Opgøret’, som blev den uredigerede udgave af ‘Slutspil’, hans ‘extended directors cut’ udgave om man vil. I den danske ud­gave kom den til […]

Det onde af Stephen King

af Camilla Henningsend. 8. november 2017
Det onde af Stephen King er ikke for sarte sjæle. Bogen handler om byen Derry i Maine, hvor ondskaben hvert 27. år hærger byen og dens indbyggere. Hovedsageligt børn. Da syv børn udsættes for ondskaben, skabes der et sammenhold og venskab mellem dem, og de bliver enige om, at det er op til dem at standse […]

22.11.63 af Stephen King

af Lars Poulsend. 16. juni 2017
Fantasy og eventyr har aldrig været noget jeg har brugt ret meget tid på. Jeg forstår det ikke, og det interesserer mig ikke. Men et eller andet sted, midt imellem virkelighed og fantasi, finder vi fortællingerne om mennesker der flytter sig i tid, og selv om det vel dybest set både er fantasy og eventyr, […]