NYESTE
Født:
1926, Tyskland

Siegfried Lenz

Født som søn af en tolder i Lyck i Tyskland og død i Hamborg 2014.

Gjorde under krigen tjeneste i marinen. Blev uden eget vidende optaget i nazistpartiet. Desertere under tjeneste i Danmark endte som britisk krigsfange. Startede i Hamburg på studier indenfor filosofi og litteraturvidenskab, men afbrød sine studier for at arbejde for avisen Die Welt. Var en kort overgang redaktør på avisen indtil han startede som fuldtidsforfatter. Siden 2003 gæsteprofessor på Düsseldorfer Heinrich-Heine-Universität.

Læs mere her.

Bibliografi

1968  Tysktime

1978  Forhistorien

1991  Lukas, sanftmütiger Knecht (tekster i udvalg) *

1993  So zärtlich war Suleyken (tekster i udvalg) *

1997  Oprøret

1998  Der Abstecher (tekster i udvalg) 

1999  Kummer med jyske kaffeborde (tekster) 

2001  Arnes nachlass (tekster) *

2007  Sønderjysk kaffebord (tekster) 

2008  Et minuts stilhed

2009  På scenen

2009  Påskebordet (fortælling) 

2017  Fiskekonkurrencen

 

  *) Ikke udgivet på dansk

 

Fiskekonkurrencen af Siegfried Lenz

af Splintd. 10. juli 2017
En flot fortælling til børn og voksne. Flot illustreret. Hurtigt læst, men det gør absolut ingenting. Det er en fortælling som man sagtens kan vende tilbage til og evt. læse højt. En dejlig anderledes fortælling som kan glæde mange. Den handler om en dreng og en pige som sammen stiller op i en fiskekonkurrence. Først […]

På scenen af Siegfried Lenz

af Hans Christian Davidsend. 8. november 2012
Siegfried Lenz har på sine gamle dage skrevet en herlig levende roman – en lille letlæst farce om en litteraturprofessor, der er kommet i spjældet, fordi han tilfældigvis havde sex med de kvindelige studerende, som han lod bestå eksamen. Bag tremmerne møder han en anden lille fisk, en plattenslager, der gjorde karriere som selvstændig erhvervsdrivende […]

Påskebordet af Siegfried Lenz

af Christian Møgeltoftd. 2. maj 2012
“Alec Puch bor med sine tre sønner af forskellig oprindelse på en gammel slæbebåd, som mest af alt minder om en sort træsko fuld af lopper. Han beslutter sig for at invitere til påskefrokost om bord på båden, men de har hverken vådt eller tørt at byde gæsterne, så han tager sine tre sønner med […]

Et minuts stilhed af Siegfried Lenz

af nordstrandend. 25. april 2012
At bog-smag er forskellig kan vi nok ikke blive uenige om, men jeg havde store forventninger til “Et minuts stilhed” af Siegfried Lenz – for hold da fast en flot kritik, bogen har fået både i Danmark og i udlandet. Emnet er alvorligt og skrøbeligt: gymnasieeleven Christians forelskelse i sin skolelærer Stella. En forelskelse Stella […]

Påskebordet af Siegfried Lenz

af Hans Christian Davidsend. 4. marts 2012
Siegfried Lenz’ So zärtlich war Suleyken tilhører den tyske efterkrigstidslitteraturs kanon. Det er en bog med små fortællinger fra forfatterens mishandlede hjemstavn Masuren i østpreussen – den tyske provins, der i slutningen af Anden Verdenskrig blev erobret af Sovjetunionen og Polen og delt mellem de to lande. Det er en forsvundet verden, Siegfried Lenz her […]

Oprøret af Siegfried Lenz

af Hans Christian Davidsend. 10. oktober 2011
Siegfried Lenz er en skjult fortæller i romanen Oprøret, men beskrivelserne ledsages hyppigt med et “nok”. Intet er altså helt sikkert. ”Oprøret” er en dejlig stille historie med kun lidt direkte tale, men side efter side med indfølende og præcise beskrivelser af atmosfære og sted. Sammen med Günter Grass er Siegfried Lenz den tyske forfatter, […]