NYESTE
Født:
1957, Danmark
Fotograf:
Gorm Valentin

Rune T. Kidde

Født Dalum, Odense.

Autodidakt tegner, skribent og historiefortæller. Har siden 1975 udgivet over 70 bøger i alverdens genrer: Børnebøger, romaner, humorbøger, digtsamlinger, tegneserier, biografier og kunstbøger. Har udgivet en række CD’er i eget navn og skrevet tekster til andre. Har skrevet både teaterstykker, opera, tv-dramatik og filmmanuskripter. Han blev blind i 1990, og har siden da stort set opgivet tegneriet.

Siden 1991 freelancer for Danmarks Radio p1, 2 og 3 med blandt andet egne fortællinger, oplæsninger og rejseudsendelser. Omrejsende historiefortæller siden 1991. Gift 1982 med forlagsredaktør Marianne Sørensen Kidde. ‘Det rimer nu til juleflæsk’ er skrevet sammen med Jørgen Mogensen, som også har illustreret bogen.

Død 2013

Bibliografi

1979  Historien om de kæmpestore bryster (tegneserie)

1980  Man siger så meget (tegneserie)

1980  Rune T. Kidde (tegneserie)

1982  Gal & normal (tegneserie)

1983  Gjort bedre før (digte)

1984  Må jeg høfligst anmode Dem om at tage denne sag alvorligt! (tegneserie)

1985  Øldrikkerens lille grønne (humor)

1986  En kattens historie (billedbog)

1986  Leveomkostningerne er steget med en femmer pr. halvflaske (biografi)

1986  VM, lige i boldøjet! (illustreret)

1987  Der er ugler i mosen sa’ hønen i posen (billedbog)

1988  Litterærlige klassikere (tegneserie)

1989  Himmelmaler Madsen og mig (illustreret)

1989  Troldehistorien (billedbog)

1990  De tre bukke bruse (børnebog)

1990  I ægget bor en kylling (billedbog)

1991  Bliv rig og smuk med tegneseriemetoden (humor)

1991  Det fille, det falle (tegneserie)

1991  Menigmands guide til det indre marked (tegneserie)

1991  Prinser, pøbel og prinsesser (tegneserie)

1992  Den sorte Bastian (billedbog)

1992  Fyrtøjet. Talismanen. Det er dig, fablen sigter til. Prinsessen på ærten. Lille Claus og Store Claus. (tegneserie)

1992  Grimt, godt og grusomt (tegneserie)

1992  I krig og kærlighed (tegneserie)

1993  De ærlige (tegneserie)

1993  Gammel kærlighed ruster ikke

1993  Rejsen til Alvilva

1994  Frit efter H.C. Andersen (tegneserie)

1994  På sin post (tegneserie)

1994  Østerud til verdens ende : De vises sten (tegneserie)

1996  Det værste 1976-1996 (tegneserie)

1996  Historien om en skønhedskonkurrence (tegneserie)

1996  Hjerte og smerte (tegneserie)

1996  Hvad hjertet er fuldt af, løber munden over med (tegneserie)

1997  Midt i havet, midt i himlen

1998  Alt om EU og de andre tyskere (tegneserie)

1998  Det rimer nu til juleflæsk : familien Danmarks julebog per vers (digte & prosa)

1998  Fuglefri (digte)

1998  Rune T. Kidde’s litterærlige klassikere (tegneserie)

1998  Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr 1 (eventyr)

1998  Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr 2 (eventyr)

1999  101 mak og mesterværker : verdenslitterærlig nedslagsbog fra Ah til Åh (guide)

1999  Adam Stråskægs Paradis, 1: LUSKEBUSKLARVEN I STUBJUNGLEN (børnebog)

1999  Den lilla møghætte og pulven (tegneserie)

1999  Dolly Dyt og de bøvede bamser (tegneserie)

1999  Et kattens eventyr (billedbog)

1999  Luskebusklarven i stubjunglen og andre historier (illustreret)

1999  Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr 3 (eventyr)

1999  Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr 4 (eventyr)

1999  Øllet blev hans skæbne (humor)

2000  Adam Stråskægs Paradis, 2: PINGO PINDGRIS I STIKKELSBJERG KAKTUSKLØFT (børnebog)

2000  Adam Stråskægs Paradis, 3: VIGGO VINBJERGSNEGL I STRITBØRGE LILLEKRAT (børnebog)

2000  Da Henry Høj gik over i historien

2000  Fra tegneserier til opera, 25 års ækle æventyr (biografi)

2000  Hønen i posen (børnebog)

2000  Pingo Pindgris i Stikkelsbjerg Kaktuskløft og andre historier (illustreret)

2000  Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr 5 (eventyr)

2000  Viggo Vinbjergsnegl i Stritbørge Lillekrat og andre historier (illustreret)

2001  Adam Stråskægs paradis, 4: DEN HIMMELHERLIGE SOMMERBLOMSTERSOL (børnebog)

2001  Eventyret om eventyret (eventyr)

2001  Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr 6 (eventyr)

2001  Tre små soldater vendte hjem fra grillen og andre anderledes børnesange (børnebog)

2001  Øl krummer ikke i sengen (humor)

2002  Historien om Ælla og Ælmer Æsel (børnebog)

2002  Hvor er fyrvogteren? (digte)

2002  Høvlens hund og Ib Å (tegneserie)

2002  Pissehuen og andre sælsomme tragedier (tegneserie)

2002  Prinsesse Himmel-i-mund (illustreret)

2003  Adolf Unterbiss Incorporated

2003  Guide til den øvrobæiske onion (illustreret)

2003  Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr 7 (eventyr)

2003  Ækle æventyr (eventyr)

2004  Forfattere, fyndord og folkemunde (udvalg)

2004  Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr 8 (eventyr)

2004  Sørøver Skumskæg og andre historier (børnebog)

2005  En streg i regningen (tegneserie)

2005  Klaskepot (børnebog)

2005  Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr 9 (eventyr)

2005  Tossepose (børnebog)

2005  Året rundt på gulvet : hyldest til ottetallet (digte)

2006  Grimmere end Grimm (tegneserie)

2006  Krigen om Klatkagebjerget og andre historier (sange)

2006  Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr – 10 (eventyr)

2007  bøh-bob og bøllemændene (børnebog)

2007  Bøh-Bob og bøllemændene og andre historier (billedbog)

2007  H.C. Anderledes (eventyr)

2007  Kruseduller, kragetæer (biografi)

2007  Sidi Numans konverterede hest

2007  Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr (tegneserie)

2008  Hr. og fru Dicht i Island

2008  Øl er øl som Goethe siger (humor)

2009  Julius’ afsind

2010  Adam Stråskægs paradis (samlet udg.)

2010  Hærge-Hans og Grimme Grete (børnebog)

2010  Rune T. på stribe 1-3 (tegneserie)

2011  Sandhedens Djævleklør

2012  Dødssøbølger

2012  På tippen af næsen sidder majonæsen (børnebog)

2014  Friederikesdal

 

H.C. Anderledes af Rune T. Kidde

af Jens Markvardsend. 10. juni 2018
Jep, så blev Andersen sgu anderledes. Efter i mange år at have fundet stor morskab i Kiddes gakkede genfortællinger, går der nu endelig en prås op for undertegnede. Det sker dog ikke uden Kiddes hjælpende hånd, for i efterordet forklarer han målet med galskaben: når han introducerer nutidens problembørn som genmodificerede soyabønner, skattedirektoratet og lottokuponer […]

Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr IX af Rune T. Kidde

af Jens Markvardsend. 10. september 2017
Først ved bind 9 begynder Kiddes vanvittige massakrer på de noble æventyr at køre i tomgang. Der er ikke noget forkert i hans formular, men overdrivelserne og de meget gakkede navne er faktisk det eneste der her adskiller Kiddes vanvidsudgaver fra originalerne. Før har grinene stået i kø, og man kunne undres og overraskes over […]

Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr V af Rune T. Kidde

af Jens Markvardsend. 30. august 2017
Igennem de fire foregående bind er Bedstemor Bob blevet sprunget i luften utallige gange, vanvidsdigteren Kidde har ingen stopknap, men i stedet for at gentage joken, smider han et benspænd for sig selv: Nu forsøger Sally at gå på afvænning. Hun øver sig i at udholde ordet som hun ikke kan tåle at høre (Rødhætte), […]

Søde sally sukkertop og andre ækle æventyr III af Rune T. Kidde

af Jens Markvardsend. 6. august 2017
Da Rune T. Kidde døde for få år siden, mistede landet en af sine mest kreative fortællere. Han efterlader sig en stor arv, og her er det især værd at fremhæve hans genfortællinger af klassiske eventyr, der findes i serien Søde Sally Sukkertop. Figuren Sally optræder i intermezzoer med bedstemor mellem eventyrerne. Idéen er at […]

Den lilla Møghætte og Pulven af Rune T. Kidde

af Jens Markvardsend. 29. september 2016
Du vil blive hårdt presset, hvis din opgave er at finde en bedre dansk tegneserie end denne. Med en blyant skarp som et sværd går Kidde i kødet på klassiske eventyr, som en protest imod fastholdelsen af eventyrerne i en uforanderlig ramme. Se, før brødrene Grimm begyndte at indsamle og nedskrive eventyr, levede historierne et […]

I krig og kærlighed af Rune T. Kidde

af Jens Markvardsend. 19. februar 2016
Græjtest hits albummet består af materiale udvalgt af mester Kidde ham-selv. I 1990 indstillede han tegneriet og overlod det til forskellige danske tegnere, mens han selv fortsat stod for manuskriptet. I den nærmest skamfuldt selvrosende indledning hedder det: ‘Da jeg dog indser, at ingen af disse desværre så udmærkede mennesker, foreløbig vil kunne nå op […]