NYESTE
Født:
1850, Skotland

Robert Louis Stevenson

Robert Louis Balfour Stevenson blev født i Edinburgh, Skotland og døde i Vailima, Samoa.

Fra starten var det meningen at han skulle efterfølge sin far erhvervsmæssigt, som var ingeniør og opfinder, men han valgte selv at blive jurist, og disse studier færdiggjorde han i 1875. Fra 1871 og frem havde han arbejdet lidt med noget journalistisk og i 1876 så bogen “An Indland Voyage” dagens lys og blev den første af hans rejsebøger. I 1879 rejste han til USA, nærmere sagt Californien, hvor han giftede sig, og i de følgende år rejste han til Sydhavsøerne og bosatte sig på Samoa. Han døde kun 4 år efter ankomsten til Samoa og hans bøger er inspirerede af hans eventyr.

“Den forbyttede kasse” (The Wrong Box, 1889), “The Wrecker” (1892) og “Strandingsgods” (The Ebb-Tide, 1894) er skrevet sammen med stedsønnen Lloyd Osbourne. “More New Arabian Nights” (1885) og “The Dynamiter” (1885) er skrevet sammen med Fanny Van de Grift Stevenson. “Three Plays” er skrevet sammen med W.E. Henley. I dag kender vi ham bedst som manden bag værker som “Treasure Island” (dansk: Skatteøen), udgivet i 1882 samt “Dr Jekyll and Mr Hyde”, udgivet i 1886.

Kilde: Verdenslitteraturen – Hvem-skrev-hvad af Politikens Litteratur Håndbøger

Bibliografi

1882  Moral Emblems (digte) *

1882  Selvmorderklubben (noveller)

1883  Skatteøen

1885  A Child’s Garden of Verses (digte) *

1885  Fyrst Otto

1885  More New Arabian Nights (noveller) *

1885  The Dynamiter*

1886  Dr. Jekyll og Mr. Hyde

1886  Kidnappet

1887  De lystige mænd (noveller)

1887  Underwoods (digte) *

1888  Den sorte pil

1889  Den forbyttede kasse

1889  Junkeren af Ballantrae

1890  Ballads (digte) *

1892  The Wrecker*

1892  Three Plays. Deacon Brodie, Beau Austin, Admiral Guinea (skuespil) *

1893  Catriona

1893  Island Night’s Entertainments (noveller) *

1894  Strandingsgods

1895  Songs of Travel (digte) *

1896  Weir of Hermiston (ufuldent) *

 

Dr. Jekyll og Mr. Hyde af Robert Louis Stevenson

af newyorkcitygirld. 1. januar 2015
Dr. Jekyll er på overfladen en pæn og ordentlig mand. Læge, respekteret af sine omgivelser, vellidt af sine venner. Under overfladen lurer Jekyll´s dårlige sider, som han måske har lyst til at udleve (uden det får konsekvenser for ham). For at komme i kontakt med sin usle og nederdrægtige side blander han en væske, som […]

Strandingsgods af Robert Louis Stevenson

af Helle Hd. 28. april 2008
På strandbredden af en stillehavsø, under et palmetræ, møder vi første gang de tre fallerede mænd Davis, Herrick og Huish. De klarer sig til dagen og vejen ved at tigge og optræde. Nætterne tilbringer de i en nedlagt kachot. De er på alle måder en sølle flok. Familien har de mistet enhver kontakt til, og […]

Skatteøen af Robert Louis Stevenson

af peped. 21. juli 2005
Børnebogsklassikeren over alle klassikere er hver en gulddublon værd! Eventyret om den unge Jim Hawkins, der drager til søs i jagten på Kaptajn Flints sørøverskat, har dannet skole for alle ordentlige skattejagter lige siden og er så fuld af hede piratdrømme, at man uundgåeligt sidder og længes efter tørre beskøjter og lidt havgus. Skønt historien […]

Dr. Jekyll og Mr. Hyde af Robert Louis Stevenson

af Christina Andersend. 25. november 2003
”Det er ingenlunde min agt at indlade mig på nogen detaljeret skildring af de skændigheder, som jeg således så gennem fingre med”, siger Dr. Jekyll om ugerninger begået som Mr. Hyde. Ach, hvorfor ikke det? Bare en lille bitte detalje? Dr. Jekyll er fra barnsben på kant med pænheden. Han er i klemme mellem ønsket […]