NYESTE
Født:
1926, Sverige
Fotograf:
Scandia Fotopress

Per Wahlöö

Uddannet journalist. Gift med Maj Sjöwal. De to skrev sammen ti kriminalromaner om Martin Beck, der har været banebrydende indenfor kriminallitteraturen. “Endestation mord” er også udkommet på dansk med titlen”Den grinende strisser” . “Manden på balkonen” er også udgivet som “Manden på altanen”.

Wahlöö skrev også en række kriminalromaner i eget navn.

Død 1975

Læs mere her

Bibliografi

1959  Høvdingen

1961  Vinden og regnen

1962  Lastbilen

1963  Dobbelt forræderi

1964  Idolen (noveller)

1964  Der vokser ingen roser på Odenplan – noveller 1957-1963 (noveller)

1964  Mord på 31. etage

1965  Roseanna (med Maj Sjöwall)

1965  Generalerne

1966  Manden som gik op i røg (med Maj Sjöwall)

1967  Manden på balkonen (med Maj Sjöwall)

1968  Endestation mord (med Maj Sjöwall)

1968  Stålspringet

1969  Brandbilen som forsvandt (med Maj Sjöwall)

1970  Strisser, strisser (med Maj Sjöwall)

1971  Den afskyelige mand (med Maj Sjöwall)

1972  Det lukkede rum (med Maj Sjöwall)

1974  Politimorderen (med Maj Sjöwall)

1975  Terroristerne (med Maj Sjöwall)

2007  Sista resan och andra berättelser (med Maj Sjöwall) *

 

*) Ikke oversat til dansk

 

 

 

 

 

Roseanna af Maj Sjöwall og Per Wahlöö

af Jens Markvardsend. 6. november 2017
Med romanerne om Martin Beck og co. skrev ægteparret Sjöwall og Wahlöö sig ind i litteraturhistorien. ‘Roseanna’ er seriens første og dermed alle skandinaviske krimiers moder. Det geniale er at forfatterparret arbejder ud fra helt andre parametre end normalt, selv for den tid i 60’erne hvor den er skrevet. Der er ingen store helte eller […]

Manden som gik op i røg af Sjöwall & Wahlöö

af Bjarne Jensend. 13. november 2016
Sjöwall og Wahlöös 10 kriminalromaner om kriminalbetjenten Martin Beck og hans kolleger ved det stockholmske politi står stadig som noget af det bedste kriminallitteratur, der nogensinde er skrevet. Det har jeg sagt før, og om 20 år står jeg nok stadigvæk ved det. Jeg har altid skattet min samling, hvor Martin Beck står på hver […]

Stålspringet af Per Wahlöö

af Bjarne Jensend. 7. august 2016
Per Wahlöö er nok mest kendt fra forfatterparret Sjöwall & Wahlöö og deres ti ‘romaner om en for­brydelse’ med Martin Beck og hans kolleger. Wahlöö skrev også en række romaner uden sin kone, ‘Stålspringet’ er dog dedikeret til Maj. Bogen er den anden med politikommissær Jensen, der optråd­te første gang i ‘Mord på 31. etage’. […]

Mord på 31. etage af Per Wahlöö

af Jens Markvardsend. 19. oktober 2015
Bladverdenen vendt på vrangen i en ‘krimi’ der ser ud til at love mere end den i første omgang kan indfri, for hvor blev mordet af? Der er intet lig, intet mord, men en bombetrussel mod en altdominerende bladudgiver. I deres hovedbygning på 31. etager er knap 4000 ansat, de styrer alle udgivelser i Sverige, […]

Manden på balkonen af Maj Sjöwall og Per Wahlöö

af Bjarne Jensend. 27. december 2014
Den relativt nye dille med at være to om at skrive krimier har oversvømmet markedet som en Egyptisk plage. Man skal dog tilbage til 60’erne og 70’erne for at finde det bedste forfatterpar, nemlig Maj Sjöwall og Per Wahlöö. Deres ti romaner om en forbrydelse, som var den gennemgående titel for værkerne, står i dag […]

Politimorderen af Maj Sjöwall og Per Wahlöö

af Christina Andersend. 16. marts 2009
“Politimorderen” er 9. bind ud af ti med politimanden Martin Beck. Med undertitlen “Roman om en forbrydelse” udkom de ti krimier fra 1965-1975. Bøgerne er skrevet af det svenske ægtepar, Maj Sjöwall og Per Wahlöö og var et klokkeklart oprør mod Sveriges magthavere i rigsdagen, i overklassen og i politiet. Bøgerne holder stadig efter 30 […]