NYESTE
Født:
1926, Sverige
Fotograf:
Scandia Fotopress

Per Wahlöö

Uddannet journalist. Gift med Maj Sjöwal. De to skrev sammen ti kriminalromaner om Martin Beck, der har været banebrydende indenfor kriminallitteraturen. “Endestation mord” er også udkommet på dansk med titlen”Den grinende strisser” . “Manden på balkonen” er også udgivet som “Manden på altanen”.

Wahlöö skrev også en række kriminalromaner i eget navn.

Død 1975

Læs mere her

Bibliografi

1959  Høvdingen

1961  Vinden og regnen

1962  Lastbilen

1963  Dobbelt forræderi

1964  Idolen (noveller)

1964  Der vokser ingen roser på Odenplan – noveller 1957-1963 (noveller)

1964  Mord på 31. etage

1965  Roseanna (med Maj Sjöwall)

1965  Generalerne

1966  Manden som gik op i røg (med Maj Sjöwall)

1967  Manden på balkonen (med Maj Sjöwall)

1968  Endestation mord (med Maj Sjöwall)

1968  Stålspringet

1969  Brandbilen som forsvandt (med Maj Sjöwall)

1970  Strisser, strisser (med Maj Sjöwall)

1971  Den afskyelige mand (med Maj Sjöwall)

1972  Det lukkede rum (med Maj Sjöwall)

1974  Politimorderen (med Maj Sjöwall)

1975  Terroristerne (med Maj Sjöwall)

2007  Sista resan och andra berättelser (med Maj Sjöwall) *

 

*) Ikke oversat til dansk

 

 

 

 

 

Lastbilen af Per Wahlöö

af Bjarne Jensend. 3. september 2018
’Lastbilen’ starter med at bogens hovedperson, tyskeren Willy Mohr, bliver arresteret af det spanske politi. Handlingen udspiller sig i et lille fiskerleje i Spanien engang i 50’erne under Francos styre. Mohr bliver afhørt om hans bekendtskaber med et par lokale, hvornår han sidste har set dem osv. Herefter springer historien i tid, hvilket den gør […]

Manden på altanen af Maj Sjöwall Per Wahlöö

af Jens Markvardsend. 30. august 2018
Med det tredje bind i ti binds værket om en forbrydelse – en forbrydelse begået af samfundet imod dets borgere, skruer det svenske forfatterpar op for samfundskritikken, og ned for humoren. Der er plads til lidt indledende falbelader, der indbefatter introduktionen af Gunvald Larsson, en stor blond kværulant af en betjent med sociale kompetencer som en […]

Manden som gik op i røg af Sjöwall & Wahlöö

af Jens Markvardsend. 5. juli 2018
Jeg har altid ment at dette bind to i Sjöwall/Wahlöös ti binds værk, er det svageste, men en genlæsning viser at det ikke er en helt fair dom. ’Manden som gik op i røg’ skiller sig kraftigt ud, derved at det meste af handlingen er henlagt til Budapest, hvor Martin Beck skal lokalisere en forsvunden […]

Det lukkede rum af Maj Sjöwall og Per Wahlöö

af Bjarne Jensend. 17. februar 2018
Krimier med temaet omkring det lukkede rum skulle være klassisk. Hvordan kan en person være myrdet, når døre og vinduer er låst indefra? Underligt nok er denne bog den eneste jeg kender i den genre. Kriminalkommissær Martin Beck er efter lang tids sygdom vendt tilbage på sit arbejde som chef for Rigsmordkomissionen i Stockholm. Han […]

Den grinende strisser af Maj Sjöwall og Per Wahlöö

af Bjarne Jensend. 2. februar 2018
Jeg er ved at gense de seks filmatiseringer af forfatterparrets 10 udødelige krimiklassikere, og ‘Den grinende strisser’ er ikke blandt de filmatiserede, med Gösta Ekman i hovedrollen. Derimod blev den filmatiseret i USA med eminente Walter Matthau i hovedrollen som Beck (Jake Martin) og Bruce Dern spiller Gunvald Larsson. Bogen blev det internationale gennembrud for […]

Roseanna af Maj Sjöwall og Per Wahlöö

af Jens Markvardsend. 6. november 2017
Med romanerne om Martin Beck og co. skrev ægteparret Sjöwall og Wahlöö sig ind i litteraturhistorien. ‘Roseanna’ er seriens første og dermed alle skandinaviske krimiers moder. Det geniale er at forfatterparret arbejder ud fra helt andre parametre end normalt, selv for den tid i 60’erne hvor den er skrevet. Der er ingen store helte eller […]