NYESTE
Født:
1952, Norge

Per Petterson

Født i Oslo, Norge.

Debuterede i 1987 med novellesamlingen “Aske i munden, sand i skoen”. 2009: Nordisk Råds Litteraturpris for “Jeg forbanner tidens elv” (Da: Jeg forbander tidens flod).

Bibliografi

1987  Aske i munden, sand i skoen (noveller)

2003  Ud og stjæle heste

2008  Jeg forbander tidens flod

2008  Ekkoland

2012  Jeg nægter

2018  Mænd i min situation

 

Jeg forbander tidens flod af Per Petterson

af Christian Møgeltoftd. 23. februar 2020
Som i flere af Per Pettersons bøger hedder hovedpersonen Arvid Jansen; han er en art alter ego for forfatteren selv. I “Jeg forbander tidens flod” er Arvid blevet 37 år, har to småpiger og skal skilles. Arvid er på en veritabel slingrekurs gennem livet, er hverken særligt selvstændig eller videre sympatisk, en lidt sølle eksistens […]

Det er okay med mig af Per Petterson

af Christian Møgeltoftd. 19. februar 2020
“Det måtte være trygt, for her havde jeg ikke været før,” tænker 13-årige Audun og trasker ind på en forfalden bondegård en halv dagsmarch på afstand af den Oslo-forstad, han bor i. Og ganske rigtigt, den seje gamle bondemand og hans bløde, moderlige kone tilbyder ham både tryghed, varme og friskbagt franskbrød. Det er skoleferie, […]

Ekkoland af Per Petterson

af Christian Møgeltoftd. 17. februar 2020
En lun sommer i en nordjysk kystby oplevet af en 12-årig norsk dreng i starten af 1960’erne – det er som at se en bittersød, sort/hvid smalfilm fra dengang, før verden gik af lave. Nostalgisk som ind i helvede. Hovedpersonen Arvid er Per Pettersons alter ego, så sandsynligvis har Petterson selv tilbragt en lignende sommer […]

Mænd i min situation af Per Petterson

af Christian Møgeltoftd. 4. februar 2020
Arvid Jansen er Per Pettersons alter ego og hovedperson i mange af hans bøger. Midaldrende, semikendt forfatter med hang til tungsind, damer og en lille tår over tørsten. Stout norsk landrace – med danske aner, ikke at forglemme. ”Mænd i min situation” er henlagt til 1992, to år efter den katastrofale brand på Scandinavian Star, […]

Mænd i min situation af Per Petterson

af newyorkcitygirld. 16. oktober 2019
”Mænd i min situation” er den bedste bog jeg har læst i 2019. Jeg tvivler stærkt på, at en anden bog kan overgå denne som årets klokkeklare favorit. Oslo, Norge. En søndag i september 1992. Telefonen ringer i lejligheden hos forfatteren Arvid Jansen. Det er hans eks-kone, Turid, i telefonen. Hun er fra snøvsen, har […]

Jeg nægter af Per Petterson

af Christian Møgeltoftd. 5. januar 2015
Per Petterson er et typisk eksempel på en forfatter af den nyere, nordiske skole. En god en af slagsen. Nøgternt observerende, nøgent sprog, underspillet humor, roligt fremadskridende dagligdags handlingsgang, uhyre bevidst om sin herkomst og sine virkemidler. Petterson er norsk, men han kunne lige så godt være islænding eller svensker. Et eksempel. En af hovedpersonerne […]