NYESTE
Født:
1952, Tyrkiet

Orhan Pamuk

Født i Istanbul, Tyrkiet.

Han gik på amerikansk college i Istanbul og studerede derefter journalistik og arkitektur i både Tyrkiet og USA. Hans forfatterskab råder over mange forskellige temaer og genrer, heriblandt “Mit navn er rød” fra 1998, som er en mordgåde samt “Sne”, som er en roman fra 2002, og denne er en samtidsroman om den islamiske republik.

Modtog Nobelprisen i 2006 med denne begrundelse:

“who in the quest for the melancholic soul of his native city has discovered new symbols for the clash and interlacing of cultures”

Kilder: Denstoredanske.dk samt Nobelprize.org

Bibliografi

1983  Tavshedens hus

1985  Det hvide slot

1990  Den sorte bog

1995  Det nye liv

1998  Mit navn er rød

1999  Andre farver. Essays og en fortælling (essays)

2002  Sne

2003  Istanbul. Erindringer og byen

2008  Uskyldens museum

2011 Den naive og den sentimentale romanforfatter

2014  Dette fremmede i mig

2016  Den rødhårede kvinde

 

Den rødhårede kvinde af Orhan Pamuk

af newyorkcitygirld. 23. maj 2019
Nobelprisen
Det var først da Orhan Pamuk vandt Nobelprisen i litteratur i 2006, at jeg begyndte at læse hans bøger – og det har jeg ikke fortrudt. Seneste roman fra Orhan Pamuk hedder ”Den rødhårede kvinde” og udkom tidligere i 2019 på Gyldendal. Bogens hovedperson er den unge apotekersøn og forfatterspire Cem, der har fundet sommerferiejob […]

Dette fremmede i mig af Orhan Pamuk

af Christian Møgeltoftd. 21. marts 2019
Nobelprisen
Kan du ikke få den, du elsker, må du elske den, du får. Denne gamle sandhed lærer Mevlut på den hårde måde, da han i nattens mulm og mørke løber bort med Rayiha – i den tro, at det er hendes smukke søster Samiha med de sorte, forheksende øjne. Øjne, som Mevlut i flere år […]

Andre farver. Essays og en fortælling af Orhan Pamuk

af newyorkcitygirld. 7. januar 2015
Herhjemme er Orhan Pamuk nok mest kendt for sine romaner og for “Istanbul”, der sammenfletter forfatterens egne erindringer med Istanbuls historie. Pamuk har dog også essaysamlingen “Andre farver” på samvittigheden, og det er en bog der er udmærket at læse hvis man gerne vil uddybe sit kendskab til forfatteren som menneske. “Andre farver” består af […]

Istanbul. Erindringer og byen af Orhan Pamuk

af newyorkcitygirld. 7. november 2013
Med “Istanbul” har Nobelprismodtageren Orhan Pamuk begået et festfyrværkeri af en erindringsbog, der sammenfletter Pamuks egne erindringer med beskrivelser af Istanbuls historie og sjæl. Byens sjæl, der gennemsyres af “hüzün” – en særlig melankoli, som forfatteren mener kun Istanbul er i besiddelse af. En by, der engang var en af verdens rigeste byer, men som […]

Uskyldens museum af Orhan Pamuk

af Christian Møgeltoftd. 27. september 2011
Bogen “Uskyldens museum” er et katalog over effekterne på lokaliteten “Uskyldens museum”. Det er i hvert fald, hvad excentrikeren Kemal anmoder forfatteren Orhan Kamuk om at skrive. Gerne i romanform. Vi taler altså om en sindrigt konstrueret metaroman. Som læser må du imidlertid indstille dig på at sluge en kraftig kamel. Hovedpræmissen er således, at […]

Uskyldens museum af Orhan Pamuk

af Helene Straarupd. 11. juli 2011
”Uskyldens Museum” er Pamuks første bog efter han i 2006 modtog Nobelprisen i litteratur. Den tager form som en læsevejledning, en guide til Uskyldens Museum, som vores hovedperson Kemal opretter for at minde og ære sin elskede Füsun. I 1975 forelsker Kemal sig hovedkulds i Füsun lige op til sin forlovelsesfest med en anden kvinde. […]