NYESTE
Født:
1939, Canada

Margaret Atwood

Født i Ottawa, Canada, og bor i dag i Toronto.

Hun blev blandt andet uddannet i Toronto og på Harvard og erhvervsmæssigt var hun ret alsidig før hun blev forfatter for alvor – hun arbejdede en tid som servitrice og har været forelæser i engelsk litteratur. “The Circle Game” udkom i 1966 og hun vandt anerkendelse for denne som digter i en alder af 27. Udover hendes romaner har hun også udgivet novellesamlinger, men det er romanerne, som har gjort hende mest kendt verden over.

I 1969 udgav hun romanen “The Edible Woman”, som blev udsat for en del kritik, da denne omhandler kannibalisme. Nogle af hendes bedst kendte romaner er “The Handmaid’s Tale” (dansk: Tjenerindens Fortælling), som blev udgivet i 1985 samt “The Blind Assasin” (dansk: Den Blinde Morder), der ved udgivelsen i 2000 fik Booker-prisen.

Kilde: Gads Udenlandske Forfatter Leksikon

Bibliografi

1964 The Circle Game (digte) *

1968 The Animals in That Country (digte) *

1969 Den spiselige kvinde

1970 Procedures for Underground (digte) *

1970 The Journals of Susanna Moodie (digte) *

1971 Power Politics (digte) *

1972 Op til overfladen

1974 You Are Happy (digte) *

1976 Fru Orakel

1976 Selected Poems (digte) *

1977 Dancing Girls (noveller) *

1978 Two-Headed Poems (digte) *

1978 Up In The Tree (børnebog) *

1979 I begyndelsen

1980 Anna’s Pet (børnebog) *

1981 Bodily Harm*

1981 True Stories (digte) *

1983 Bluebeard’s Egg (noveller) *

1983 Murder in the Dark (noveller) *

1984 Interlunar (digte) *

1985 Tjenerindens fortælling

1986 Selected Poems II: Poems Selected and New, 1976-1986 (digte) *

1989 Katteøje

1990 For The Birds (børnebog) *

1990 Selected Poems 1966 – 1984 (digte) *

1991 Margaret Atwood Poems 1965-1975 (digte) *

1991 Tips om overlevelse (noveller)

1992 Good Bones (noveller) *

1993 Røverbruden

1995 Morning in the Burned House (digte) *

1995 Prinsesse Prunella og den purpurfarvede pebernød (billedbog)

1996 Alias Grace

1998 Eating Fire; Selected Poems, 1965-1995 (digte) *

2000 Den blinde morder

2003 Oryx og Crake

2005 Penelopiaden: myten om Penelope og Odysseus (gendigtning)

2016  Hekseyngel

 

Tjenerindens fortælling af Margaret Atwood

af nordstrandend. 15. august 2017
Foruroligende, dragende, interessant og uhyggelig. Jeg er ikke til science fiction, men blev alligevel fristet til at læse ”Tjenerindens fortælling”, og det har jeg ikke fortrudt. Bogen er en fortid – nutid – fremtidsbog, der fortælles af en ung kvinde, der beretter om sit hverdagsliv i en nær fremtid i diktaturstaten Gilead, der er opstået, […]
Hekseyngel

Hekseyngel af Margaret Atwood

af Jette S. F. Holstd. 23. november 2016
I anledningen af 400-året for William Shakespeares død skriver en række af vores tids store forfattere nye romanversioner af hans skuespil, som led i en verdensomspændende fejring. Serien udkommer foreløbigt i 29 lande og på 22 sprog, og blandt forfatterne ses bl.a. Anne Tyler, Gillian Flynn, Edward St Aubyn, Jo Nesbø og Margaret Atwood. Hvis […]

Op til overfladen af Margaret Atwood

af mchad. 28. oktober 2002
“Jeg kan ikke fatte jeg igen befinder mig på denne vej, der snor sig af sted forbi søen hvor de hvide birke er ved at dø, sygdommen breder sig op sydfra, og jeg lægger mærke til at de nu lejer vandflyvere ud.” Bogens første sætning er en god indikator for, hvordan resten af fortællingen vil […]

Tjenerindens fortælling af Margaret Atwood

af Christina Andersend. 28. maj 2001
“Tjenerindens fortælling” er en fremtidsroman uden lyssværd og flyvende biler, men det gør den ikke mindre uhyggelig. En kvinde fortæller sin historie, som indbygger i det lukkede og strengt klasseopdelte samfund Gilead. Landet er styret af militæret, hvor alle andre har roller i forhold til dem. I Gilead er både kvinder og mænd delt op […]