NYESTE
Født:
1925, Sverige
Fotograf:
Scandia Fotopress

Maj Sjöwall

Født i Stockholm.

Hun var gift med Per Wahlöö. Sammen skrev Maj Sjöwall og Per Wahlöö 10 politiromaner, med hovedpersonen Martin Beck:
“Roseanna” (1965), “Manden som gik op i røg” (1966), “Manden på balkonen” (1967), “Den grinende strisser” (1968), “Brandbilen som forsvandt” (1969), “Strisser, strisser” (1971), “Den afskyelige mand” (1971), “Det lukkede rum” (1972), “Politimorderen” (1974) og “Terroristerne” (1975).

“Dansk intermezzo” (1989) er skrevet sammen med Bjarne Nielsen. “Kvinden som lignede Greta Garbo” (1990) er skrevet sammen med Tomas Ross.”Endestation mord” er også udkommet på dansk med titlen “Den grinende strisser” . “Manden på balkonen” er også udgivet som “Manden på altanen”.

Bibliografi

1965  Roseanna

1966  Manden som gik op i røg

1967  Manden på balkonen

1968  Endestation mord

1969  Brandbilen som forsvandt

1970  Strisser, strisser

1971  Den afskyelige mand

1972  Det lukkede rum

1974  Politimorderen

1975  Terroristerne

1989  Dansk intermezzo (novelle)

1990  Kvinden der lignede Greta Garbo

 

Manden som gik op i røg af Sjöwall & Wahlöö

af Jens Markvardsend. 5. juli 2018
Jeg har altid ment at dette bind to i Sjöwall/Wahlöös ti binds værk, er det svageste, men en genlæsning viser at det ikke er en helt fair dom. ’Manden som gik op i røg’ skiller sig kraftigt ud, derved at det meste af handlingen er henlagt til Budapest, hvor Martin Beck skal lokalisere en forsvunden […]

Det lukkede rum af Maj Sjöwall og Per Wahlöö

af Bjarne Jensend. 17. februar 2018
Krimier med temaet omkring det lukkede rum skulle være klassisk. Hvordan kan en person være myrdet, når døre og vinduer er låst indefra? Underligt nok er denne bog den eneste jeg kender i den genre. Kriminalkommissær Martin Beck er efter lang tids sygdom vendt tilbage på sit arbejde som chef for Rigsmordkomissionen i Stockholm. Han […]

Den grinende strisser af Maj Sjöwall og Per Wahlöö

af Bjarne Jensend. 2. februar 2018
Jeg er ved at gense de seks filmatiseringer af forfatterparrets 10 udødelige krimiklassikere, og ‘Den grinende strisser’ er ikke blandt de filmatiserede, med Gösta Ekman i hovedrollen. Derimod blev den filmatiseret i USA med eminente Walter Matthau i hovedrollen som Beck (Jake Martin) og Bruce Dern spiller Gunvald Larsson. Bogen blev det internationale gennembrud for […]

Roseanna af Maj Sjöwall og Per Wahlöö

af Jens Markvardsend. 6. november 2017
Med romanerne om Martin Beck og co. skrev ægteparret Sjöwall og Wahlöö sig ind i litteraturhistorien. ‘Roseanna’ er seriens første og dermed alle skandinaviske krimiers moder. Det geniale er at forfatterparret arbejder ud fra helt andre parametre end normalt, selv for den tid i 60’erne hvor den er skrevet. Der er ingen store helte eller […]

Manden som gik op i røg af Sjöwall & Wahlöö

af Bjarne Jensend. 13. november 2016
Sjöwall og Wahlöös 10 kriminalromaner om kriminalbetjenten Martin Beck og hans kolleger ved det stockholmske politi står stadig som noget af det bedste kriminallitteratur, der nogensinde er skrevet. Det har jeg sagt før, og om 20 år står jeg nok stadigvæk ved det. Jeg har altid skattet min samling, hvor Martin Beck står på hver […]

Manden på balkonen af Maj Sjöwall og Per Wahlöö

af Bjarne Jensend. 27. december 2014
Den relativt nye dille med at være to om at skrive krimier har oversvømmet markedet som en Egyptisk plage. Man skal dog tilbage til 60’erne og 70’erne for at finde det bedste forfatterpar, nemlig Maj Sjöwall og Per Wahlöö. Deres ti romaner om en forbrydelse, som var den gennemgående titel for værkerne, står i dag […]