NYESTE
Født:
1925, Sverige
Fotograf:
Scandia Fotopress

Maj Sjöwall

Født i Stockholm.

Hun var gift med Per Wahlöö. Sammen skrev Maj Sjöwall og Per Wahlöö 10 politiromaner, med hovedpersonen Martin Beck:
“Roseanna” (1965), “Manden som gik op i røg” (1966), “Manden på balkonen” (1967), “Den grinende strisser” (1968), “Brandbilen som forsvandt” (1969), “Strisser, strisser” (1971), “Den afskyelige mand” (1971), “Det lukkede rum” (1972), “Politimorderen” (1974) og “Terroristerne” (1975).

“Dansk intermezzo” (1989) er skrevet sammen med Bjarne Nielsen. “Kvinden som lignede Greta Garbo” (1990) er skrevet sammen med Tomas Ross.”Endestation mord” er også udkommet på dansk med titlen “Den grinende strisser” . “Manden på balkonen” er også udgivet som “Manden på altanen”.

Bibliografi

1965  Roseanna

1966  Manden som gik op i røg

1967  Manden på balkonen

1968  Endestation mord

1969  Brandbilen som forsvandt

1970  Strisser, strisser

1971  Den afskyelige mand

1972  Det lukkede rum

1974  Politimorderen

1975  Terroristerne

1989  Dansk intermezzo (novelle)

1990  Kvinden der lignede Greta Garbo

 

Roseanna af Maj Sjöwall og Per Wahlöö

af Jens Markvardsend. 6. november 2017
Med romanerne om Martin Beck og co. skrev ægteparret Sjöwall og Wahlöö sig ind i litteraturhistorien. ‘Roseanna’ er seriens første og dermed alle skandinaviske krimiers moder. Det geniale er at forfatterparret arbejder ud fra helt andre parametre end normalt, selv for den tid i 60’erne hvor den er skrevet. Der er ingen store helte eller […]

Manden som gik op i røg af Sjöwall & Wahlöö

af Bjarne Jensend. 13. november 2016
Sjöwall og Wahlöös 10 kriminalromaner om kriminalbetjenten Martin Beck og hans kolleger ved det stockholmske politi står stadig som noget af det bedste kriminallitteratur, der nogensinde er skrevet. Det har jeg sagt før, og om 20 år står jeg nok stadigvæk ved det. Jeg har altid skattet min samling, hvor Martin Beck står på hver […]

Manden på balkonen af Maj Sjöwall og Per Wahlöö

af Bjarne Jensend. 27. december 2014
Den relativt nye dille med at være to om at skrive krimier har oversvømmet markedet som en Egyptisk plage. Man skal dog tilbage til 60’erne og 70’erne for at finde det bedste forfatterpar, nemlig Maj Sjöwall og Per Wahlöö. Deres ti romaner om en forbrydelse, som var den gennemgående titel for værkerne, står i dag […]

Politimorderen af Maj Sjöwall og Per Wahlöö

af Christina Andersend. 16. marts 2009
“Politimorderen” er 9. bind ud af ti med politimanden Martin Beck. Med undertitlen “Roman om en forbrydelse” udkom de ti krimier fra 1965-1975. Bøgerne er skrevet af det svenske ægtepar, Maj Sjöwall og Per Wahlöö og var et klokkeklart oprør mod Sveriges magthavere i rigsdagen, i overklassen og i politiet. Bøgerne holder stadig efter 30 […]

Det lukkede rum af Maj Sjöwall og Per Wahlöö

af Christina Andersend. 12. september 2008
Martin Beck er tilbage på stationen. Efter han blev skudt, er han om muligt endnu mere lukket og deprimeret end nogen sinde før. Selv ikke arbejdet kan fange hans interesse, og det er næsten ulideligt at starte på “Det lukkede rum”, fordi Beck nu er gået helt i sort. For at gøre det hele endnu […]

Den grinende strisser af Maj Sjöwall og Per Wahlöö

af Christina Andersend. 1. august 2007
”Den grinende strisser” er 4. bind i Sjöwall & Wahlöös 10-binds serie om svensk politis arbejde. Jeg er næsten halvvejs i serien og begyndende smådeprimeret. Disse bøger er skrevet med humor, men også med en social indignation og fortvivlelse, som gnaver sig ind under læsningen. Persontegningerne er kræs. Hovedpersonen, Martin Beck, er et frustrerende bekendtskab. […]