NYESTE
Født:
1828, Sovjetunionen

Lev Tolstoj

Lev (Leo) Nikolajevitj Tolstoj blev født i Jasnaja Poljana, Tula, Sovjetunionen og døde 1910 i Astapovo, Tambov.

Hans familie var en grevelig slægt og han mistede begge sine forældre i en ung alder. Han studerede matematik og jura på universitetet, men han tog det ikke særlig seriøst og begyndte at spille. Han meldte sig som soldat i 1851, hvor han blandt andet deltog i Krimkrigen. Hans første store værk “Sevastopol” blev udgivet i 1855 og heri skildrede hans oplevelser. En af hans mest berømte fortællinger, “Kosakkerne”, blev udgivet i 1861.

Efter hans tid som soldat brugte han tid på at rejse i udlandet og han giftede sig i 1862. I løbet af kort tid fik han en stor børneflok, men de kunne dog ikke holde ham fra skriverierne, og hans to store værker “Krig og fred” og “Anna Karenina” som begge blev skrevet inden 1877. Efter dødsfald i familien fik han en religiøs krise og familielivet bliver ulykkeligt. Dog er det først i 1910 at han forlader familien og døde på jernbanestationen.

Kilde: Verdenslitteraturen – Hvem-skrev-hvad af Politikens Litteratur Håndbøger

Bibliografi

1852  Barndom

1853  En Rekognoscering

1854  Drengeaar

1855  Fortællinger og Skildringer fra Sebastopol (fortællinger)

1857  Ungdom

1863  Kosakkerne

1877  Anna Karenina

1877  Krig og fred

1886  Mørkets magt (skuespil)

1890  Oplysningens Frugter (skuespil)

1891  Kreutzersonaten

1895  En Hest (fortælling)

1899  Opstandelse

1911  Det levende Lig (skuespil)

1912  Khadzji-Murat

 

Khadzji-Murat af Lev Tolstov

af Lars Poulsend. 14. november 2017
Mødet med Lev Tolstojs “Khadzji-Murat”, var mit første møde med Tolstojs forfatterskab. Jeg er pinligt bevidst om at det er en brist i min litterære opdragelse, at jeg ikke tidligere har læst denne store russer, og derfor var det også med lige dele ydmyghed og forventning, at jeg læste denne lille bog. “Khadji-Murat” er udgivet […]

Krig og fred af Lev Tolstoj

af e-laeserend. 7. august 2011
Bogen handler om Rusland i starten af 1800-tallet, på Napoleons tid, om slagene bl.a. ved Austerlitz og om Napoleons fremrykning til Moskva i 1812, hvor bl.a. det kolde klima tvang franskmændene tilbage. Bogen beskriver i detaljer de mange slag, og det kan undertiden være utrolig svært at holde alle navnene på diverse officerer, Durchlautighed, generaler, […]

Krig og fred af Lev Tolstoj

af platond. 25. april 2009
“Krig og fred” står på utallige lister over verdens bedste bøger, men ikke på bestsellerlisten. Så er det overhovedet værd at læse en klassiker som “Krig og fred” i dag? Den godt 1440 sider lange roman tager sit udgangspunkt i Napoleonskrigenes tid i starten af 1800-tallet. Vi befinder os i Rusland, der forbereder sig på […]

Fortællinger og Skildringer fra Sebastopol af Lev Tolstoj

af peped. 29. august 2004
Man kan godt mærke, at Tolstoj selv har været der, når man læser om den forfærdelige hverdag i skyttegravene ved Sebastopol. Franskmændene står for døren, og de banker ikke pænt på. De bombarderer hjerteløst med det tunge skyts og invaderer russernes jordhuler og barakker, den ene dag efter den anden. “Fortællinger fra Sebastopol” er fyldt […]

Krig og fred af Lev Tolstoj

af peped. 8. december 2001
Man må respektere enhver forfatter der kan holde styr på 559 forskellige personer i en roman. Det kan Tolstoy. Men problemet opstår for den læser der ikke lige kan læse hele bogen i ét drag, og må strække underholdningen over en måned eller mere. Så er det svært at huske hvem der var datter af […]

Anna Karenina af Lev Tolstoj

af peped. 10. oktober 2001
Den smukke og respekterede Anna er fanget i et passionsløst ægteskab. Hun forelsker sig i en ung, sprælsk soldat og kaster alt over styr for at være hos ham. De talløse subplots i bogen udvikler sig undervejs og kolliderer med Annas affære og tragiske skæbne. Tolstojs evne til at puste liv og indsigt i hver […]