NYESTE
Født:
1859, Norge

Knut Hamsun

Født i Lom, Norge under navnet Knut Pedersen Hamsun og død i Grimstad, Norge, 1952.

Hamsun blev født i Gudbrandsdalen, og da han var 3 år gammel flyttede hans familie til Nordland, hvor han tilbragte det meste af hans barndom. Han forsøgte sig med forskellige erhverv efter hans konfirmation og dette indebar blandt andet følgende: som ekspedient, bissekræmmer, skomagerlærling, skolelærer, betjent og vejarbejder. Han ophold sig i to perioder i USA i 1880’erne og da han kom tilbage til Europa, blev det til København. Hans store gennembrudsroman, som han i dag er bedst kendt for, udkom i 1890 og denne havde titlen “Sult”. Romanerne “Pan” og “Victoria” udkom i hhv. 1894 og 1898, og disse betegnes som værende prosalyriske kærlighedsromaner.

Han eksperimenterede meget i hans forfatterskab og udgav også novellesamlinger, skuespil, folkelivsskildringer, en rejseskildring samt en enkelt digtsamling. Han skrev senere han socialsatiriske romaner og romanen “Markens Grøde” fra 1917 var med til at han vandt nobelprisen i 1920.

Nobelprisen i 1920 havde begrundelsen:

“for his monumental work, Growth of the Soil”

Kilder: Denstoredanske.dk samt Nobelprize.org

Læs mere her.

Bibliografi

1877  Den Gaadefulde *

1878  Bjørger *

1878  Et Gjensyn *

1890  Sult

1892  Mysterier

1893  Ny jord

1893  Redaktør Lynge

1894  Pan

1895  Ved rigets port (skuespil) 

1896  Livets spil (skuespil) 

1897  Siesta (noveller) 

1898  Aftenrøde (skuespil) 

1898  Victoria

1902  Munken vendt (skuespil) 

1903  Dronning Tamara (skuespil) 

1903  I Æventyrland (rejsebog) 

1903  Kratskog (noveller) 

1904  Det vilde kor (digte) 

1904  Sværmere

1905  Stridende Liv (noveller) *

1906  Under Høststjærnen *

1908 Benoni

1908  Rosa

1909  En Vandrer Spiller Med Sordin *

1910  Livet ivold (skuespil) 

1912  Den siste Glæde *

1913  Benoni (dansk udgave) 

1913  Børn av tiden *

1915  Segelfoss by

1917  Markens grøde

1920  Konerne ved vandposten

1923  Sidste kapitel

1927  Landstrykere *

1930  August *

1933  Men Livet Lever *

1936  Ringen sluttet *

 

1949  Paa gjengrodde stier (norsk) 

  *) Ikke udgivet på dansk

 

Sult af Knut Hamsun

af Christian Møgeltoftd. 6. december 2018
Klassikeren ”Sult” af Knut Hamsun er en kort og gribende roman – en art socialrealistisk “Den lille pige med svovlstikkerne” på norsk, blot mindre eventyrlig og desto mere troværdig. Vores navnløse unge og ludfattige antihelt vanker omkring i Kristiania (Oslo) med skrigende tarme og er konstant ved at dumpe indenfor på spisesteder og bagerudsalg, hvorfra […]

Sværmere af Knut Hamsun

af Anders Kousholtd. 17. februar 2016
“Sværmere” regnes måske ikke blandt Hamsuns væsentligste værker, men der er nu stadig så rigeligt at hente i denne morsomme lille Nordlandsfortælling. I en lille fiskerbygd langt mod nord møder vi telegrafisten Rolandsen – endnu en af Hamsuns særegne protagonister – en brav skælm, fordrukken charmetrold, stor, stærk og selvbevidst, fuld af kraft og liv. […]

Pan af Knut Hamsun

af Bjarne Jensend. 6. september 2015
Min far satte mig fornylig i gang med at læse Knut Hamsun. Jeg valgte ‘Pan’ efter at have læst hans lille perle af en erindringsbog, ‘Paa gjengrodde stier’. Jeg har inden forsøgt at læse om hans forfat­terskab og hans betydning, og det er jo ikke småting han bliver krediteret for. Hemingway har ud­talt, at Hamsun […]

Paa gjengrodde stier af Knut Hamsun

af Bjarne Jensend. 3. september 2015
‘Paa gjengrodde stier’ er Hamsuns sidste bog, udgivet i 1949, da han var 90 år gammel. På sin vis lidt tåbeligt at starte mit bekendtskab med Hamsun ved at læse hans sidste bog først, men sådan vil­le skæbnen det nu engang. Jeg kender intet til Hamsun, men havde dog hørt et og andet om, at […]

Sult af Knut Hamsun

af Hans Christian Davidsend. 11. februar 2013
En ung mand kommer til Kristiania i 1890 – eller Oslo som byen hedder nu: »…denne forunderlige by, som ingen forlader, før han har fået mærker af den«. Jeg-fortælleren er fattig og anonym og forsøger at ernære sig ved sine skriverier, men lever konstant på sultegrænsen, mens han forsøger at holde værdigheden oppe. Han bekymrer […]

Pan af Knut Hamsun

af Helene Straarupd. 11. juli 2011
Før “Ud og Stjæle Heste” af Per Petterson var der Knut Hamsuns “Pan”! Med Hamsuns poesi og lette sætnings-strøj beretter jeg-personen Thomas Glahn om sine oplevelser i Nordlandet for to år siden. Han er en mand, som opfører sig halvklodset i sociale situationer og trives bedst med sit vægelsind ensom i skoven. Han indleder et […]