NYESTE
Født:
1931, Danmark

Klaus Rifbjerg

Født og opvokset på Amager.
Uafsluttede studier i litteratur og engelsk ved Københavns Universitet. Siden anmelder og kulturskribent i forskellige dagblade. Forlagsdirektør på Gyldendal fra 1984-91.
“Gris på gaflen” (1962) er skrevet sammen med Leif Panduro og Jesper Jensen. “Hva’ skal vi lave” (1963), “Diskret ophold” (1965) er skrevet sammen med Jesper Jensen. “Lytterroman” (1972) er skrevet sammen med radiolyttere. “Privatlivets fred” (1974) er skrevet sammen med Franz Ernst. “Tuschrejse” (1994) er skrevet sammen med Teddy Sørensen og Peter Laugesen.
Modtog De Gyldne Laurbær i 1967.
Modtog Nordisk Råds Litteraturpris i 1970 for “Anna (jeg) Anna”.

Død i 2015.

Kilde: “Litteraturens stemmer”, Gad, 1999

Bibliografi

1956   Under vejr med mig selv. En utidig selvbiografi (digte)

1957   Efterkrig (digte)

1958   Den kroniske uskyld

1960   Konfrontation (digte)

1961   Camouflage (digte)

1962   Gris på gaflen (skuespil)

1962   Voliere. Et fuglekor på fem og tyve stemmer (digte)

1963   Hva’ skal vi lave (skuespil)

1963   Portræt (digte)

1964   Og andre historier (noveller)

1965   Amagerdigte (digte)

1965   Diskret ophold (skuespil)

1965   Udviklinger (skuespil)

1966   Hvad en mand har brug for (skuespil)

1966   Operaelskeren

1967   Arkivet

1967   Drømmen om København og andre digte fra byen (digte)

1967   Fædrelandssange (digte)

1968   Lonni og Karl

1968   Voks (skuespil)

1969   Anna (jeg) Anna

1969   Rejsende (noveller)

1970   I skyttens tegn. Digte i udvalg 1956-1967 (digte)

1970   Marts 1970

1970   Mytologi (digte)

1970   År. Et sentimentalt panorama fra Danmarks besættelse (skuespil)

1971   Leif den Lykkelige jr.

1971   Lena Jørgensen, Klintevej 4, 2650 Hvidovre

1971   Narrene (skuespil)

1971   Svaret blæser i vinden (skuespil)

1972   Brevet til Gerda

1972   Den syende jomfru og andre noveller (noveller)

1972   Lytterroman

1972   R.R.

1973   Dilettanterne

1973   Scener fra det daglige liv (digte)

1973   Spinatfuglene

1974   25 desperate digte (digte)

1974   Du skal ikke være ked af det, Amalie. En pamflet-roman

1974   En hugorm i solen

1974   Privatlivets fred (film-manus)

1974   Sommer (noveller)

1975   Tak for turen

1975   Vejen ad hvilken

1976   De beskedne. En familiekrønike 1-4 (hørespil)

1976   Det korte af det lange (noveller)

1976   Kiks

1976   Stranden (digte)

1976   Twist

1977   Drengene

1977   Et bortvendt ansigt

1978   Dobbeltgænger eller Den korte, inderlige men fuldstændig sande beretning om Klaus Rifbjergs liv

1978   Tango eller syv osmotiske fortælliger

1979   Joker

1979   Livsfrisen (digte)

1979   Voksdugshejrtet

1980   Det sorte hul

1980   Vores år 1-2 (tv-manus)

1981   De hellige aber

1981   Rifbjerg rundt. En montage (prosa)

1981   Spansk motiv (digte)

1982   Jus

1982   Kesses krig (børnebog)

1982   Landet Atlantis (digte)

1982   Mænd og kvinder

1982   Sangen om sengen (skuespil)

1983   En omvej til klosteret

1983   Hvad sker der i kvarteret

1983   Patience eller Kortene på bordet

1984   Det svævende træ (digte)

1984   Falsk forår

1984   Intet nyt fra køkkenfronten (skuespil)

1984   Udenfor har vinden lagt sig (digte)

1985   Harlekin Skelet. En pantomimeroman

1986   Borte tit (noveller)

1986   Som man behager

1987   Byens Tvelys (digte)

1987   Engel

1987   På sporet. Udvalgte noveller (udvalg)

1988   Septembersang (digte)

1989   Det svage køn (noveller)

1989   Det ville glæde

1989   Linda og baronen (billedbog)

1991   150 korte og MEGET korte tekster (digte)

1991   Bjerget i himlen (digte)

1991   Da Oscar blev tosset (billedbog)

1991   Den hemmelige kilde (børnebog)

1991   Det ved jeg da godt! (billedbog)

1991   Rapsodi i blåt

1992   Krigen (digte)

1993   Hjemvé (billedbog)

1993   Vi blir jo ældre (noveller)

1994   Kandestedersuiten (digte)

1994   Tuschrejse (digte)

1996   Amagerdigte. Fædrelandssang. Mytologi (samlet udg.)

1996   Divertimento i moll

1996   Leksikon (digte)

1997   Andre tider (noveller)

1998   Billedet

1998   Terrains vagues (digte)

1999   Kort sagt (noveller i udvalg)

2001   70 epifanier (digte)

2001   Oven over alting og andre noveller (noveller i udvalg)

2001   Regnvejr

2001   Rifbjergs digte (udvalg)

2002   Nansen og Johansen. Et vintereventyr

2003   Alea. En tilfældighedsroman

2003   Sæsonen slutter (digte)

2004   Pap (digte)

2005   Esbern

2006   Det gælder om at holde balancen (essays & noveller)

2006   En naturlig forklaring (noveller)

2006   Knastørre digte (digte)

2007   Hovedløs

2007   Ting og sager (digte)

2008   Huse (essays)

2008   Rod

2009   Dagstelegrafen

2009   Time out. En forårselegi (digte)

2010   Skiftespor

2010   Så kom en hæslig jæger. Essays og historier om jagt (essays & noveller)

2011   Dag efter dag. Notater 3.1.11 til 12.5.11 (essays)

2011   Jordbær

2011   På bænken og andre noveller (noveller)

2012  Januar + (essays)

2012   Nøleren

2013   Intet sikkert abnormt (noveller)

2014   Idræt

2014   Fut Fut Fut (digte)

2015   Besat

2016  Til rette vedkommende

2016  Stemmerne (digte)

 

Januar + af Klaus Rifbjerg

af Christian Møgeltoftd. 13. december 2016
Januar 2012 ville være gemt og glemt, som så mange andre måneder, havde det ikke været for den 80-årige skrivekugle og meningsmaskine Klaus Rifbjerg, som netop da var i absolut topform. Den lille samling ind- og udfald, “Januar +”,  har nærmest karakter af en dagbog, som gennemgår dagene én for én, hudfletter alt og alle […]

Stemmerne af Klaus Rifbjerg

af newyorkcitygirld. 17. juli 2016
I 2015 mistede Danmark en af sine helt store forfattere, da Klaus Rifbjerg forlod etablissementet, men han efterlod heldigvis mere end 100 bøger, heriblandt den moderne klassiker, ”Den kroniske uskyld”, som nutidige og fremtidige læsere kan få glæde af at læse mange år frem. Kort før sin død nåede Rifbjerg at godkende og gennemse digtsamlingen […]

Fut Fut Fut af Klaus Rifbjerg

af newyorkcitygirld. 10. maj 2016
Da Klaus Rifbjerg døde i 2015 blev Danmark fattigere ved, at en stor og produktiv forfatter og provokatør forlod etablissementet. Heldigvis har vi stadig hans romaner, noveller og digte at læse eller genlæse – og hans talent betyder, at skoleelever mange år frem i tiden må formodes at stifte bekendtskab med bøger som ”Den kroniske […]

Til rette vedkommende af Klaus Rifbjerg

af newyorkcitygirld. 25. februar 2016
Da Klaus Rifbjerg døde i 2015 var det en litterær kæmpe, der faldt og en forfatter, hvis værker påvirkede og inspirerede mange yngre forfattere. De fleste af os har givetvis stiftet bekendtskab med generationsromanen ”Den kroniske uskyld” i enten folkeskolen eller gymnasiet, det er vist lidt af et mirakel, hvis man er under 45 og […]

Besat af Klaus Rifbjerg

af Ann-Kristined. 16. juli 2015
Hvad kan besat egentlig betyde og hvordan er vi som mennesker besatte på flere måder? Denne bog af Rifbjerg handler om at være besat og besætte. Bagsideteksten fortæller os at “besat” både kan være et adjektiv og et verbum. Det er en samling af 10 fortællinger, både korte og lange, hvor nøgleordet er besat for […]

Den kroniske uskyld af Klaus Rifbjerg

af newyorkcitygirld. 3. marts 2015
Selvom jeg for mange år siden stiftede bekendtskab med “Den kroniske uskyld” besluttede jeg for nylig at genlæse romanen – bare for at finde ud af om bogen stadig holder eller om jeg med alderen har ændret syn på Rifbjergs generationsroman. Romanens hovedperson er teenageren Janus, der ikke hører til blandt klassens populære elever. Da […]