NYESTE
Født:
1961, FInland

Kjell Westö

Født og bor i Helsinki (Helsingfors), Finland.

Han er finlandssvensker. Dvs. han er finne men tilhører et mindretal, der har svensk som modersmål. Har udgivet digtsamlingen “Avig-bön” (1989) under pseudonymet Anders Hed.

Bibliografi

1986  Tango orange (digte) *

1988  Epitaf över Mr. Nacht (digte) *

1989  Utslag och andra noveller (noveller) *

1992  Fallet Bruus. Tre berättelser*

1996  Drakarna över Helsingfors*

2000  Faren ved at være en Skrake

2003  Lang

2004  Lugna favoriter. Berättelser i urval 1989-2004 (noveller i udvalg) *

2006  Der hvor vi gik engang

2014  Luftspejling 38

2020  Tritonus en skærgårdsfortælling

 

Tritonus – en skærgårdsfortælling af Kjell Westö

af Christian Møgeltoftd. 12. september 2020
Nordisk Råds Litteraturpris
Med “Tritonus – en skærgårdsfortælling” har den fremragende, finsk-svenske forfatter Kjell Westö (belønnet med Nordisk Råds Litteraturpris) forladt de store, episke dramaer som “Luftspejling 38” og “Der hvor vi gik engang” til fordel for et mere nutidigt kammerspil. Den berømte dirigent Thomas Brander lader opføre et kolossalt, himmelstræbende sommerhus i glas og beton lige ud […]

Der hvor vi gik engang af Kjell Westö

af Christian Møgeltoftd. 20. december 2019
Nordisk Råds Litteraturpris
I dag anser de fleste nok Norden som et harmonisk, velstående og ganske ensartet hjørne af verden. Fem riger med demokratisk indstillede befolkninger, der minder utroligt meget om hinanden. Men Finland skiller sig mere ud, end vi andre aner, for landets nyere historie er betydeligt blodigere og mere dramatisk end nabolandenes. Indtil 1917 var Finland […]

Luftspejling 38 af Kjell Westö

af mariemaried. 31. marts 2015
I 1938 sker der mange ting i Europa. Hitler får mere og mere magt og diskussionerne herom er mange. Også i Finland, hvor advokaten Thune en gang om måneden mødes med gamle venner i deres diskussionsklub. Her debatteres om verden og samfundet generelt, i samspil med lidt godt til ganen. Thunes liv er dog noget […]

Luftspejling 38 af Kjell Westö

af Christian Møgeltoftd. 26. februar 2015
“Luftspejling 38” fik Nordisk Råds Litteraturpris, og det er da også en fremragende roman, som varmt skal anbefales. Om det er Nordens bedste bog lige nu, kan diskuteres, for undervejs er der lidt for mange ligegyldige vejrindslag og anden tomgang – men velskrevet, velkomponeret og spændende, det er den. Mathilda Wiik er advokat Claes Thunes […]

Faren ved at være en Skrake af Kjell Westö

af Anne-Cathrine Auned. 24. marts 2005
”Faren ved at være en Skrake” udforsker gennem erindringsbilleder forholdet mellem fader og søn, betydningen af fædrenes synder og hvordan det er at vokse op som søn af en særling. Hovedpersonen, den finlandssvenske Wiktor Jurij Skrake, fortæller om sin barndom og ungdom og forsøger at indkredse den ulykke, der gang på gang slår ned hos […]