NYESTE
Født:
1961, Norge
Fotograf:
Robin Skjoldborg, 2015

Kim Leine

Kim Leine er født i Norge i en familie der var tilknyttet Jehovas Vidner, og kom til Danmark som 17-årig.

Arbejdede som sygeplejerske i Grønland i 15 år frem til 2004.
Debuterede i 2007 med erindringsromanen Kalak, om en danskers hårde tilværelse i Grønland.

2013: Modtager Nordisk Råds Litteraturpris for “Profeterne i Evighedsfjorden”

 

 

Bibliografi

2007  Kalak (erindring)

2008  Valdemarsdag

2009  Tunu

2012  Profeterne i evighedsfjorden

2015  Afgrunden

2015  Drengen der drog nordpå med sin far for at finde julemanden (børnebog)

2016  De søvnløse

 

Rød mand/Sort mand af Kim Leine

af Christian Møgeltoftd. 2. september 2019
Hvis “Profeterne i evighedsfjorden” er den bedste bog, der nogen sinde er skrevet på dansk, så må “Rød mand/Sort mand” være den næstbedste. Henholdsvis 1’er og 2’er i en planlagt trilogi om det skæbnesvangre møde mellem kristne danskere og animistiske grønlændere tilbage i 1700-tallet. Kim Leine, thi han er gækken, der iscenesætter løjerne, blæser atter […]

De søvnløse af Kim Leine

af Christian Møgeltoftd. 26. august 2017
Kim Leine leger ettagfat med sine læsere i “De søvnløse”, og det giver en forrygende dynamik, som i den grad holder os vågne og på dupperne. Legen går ud på, at en person “er den”, indtil vedkommende kommer i kontakt med en ny person, der nu har stafetten. Fortællerperspektivet ændrer sig således konstant – mellem […]

De søvnløse af Kim Leine

af Knud Hoved. 5. august 2016
Kim Leine har igen beriget os læsere med en velskrevet bog. Det er ikke nogen lang roman, men den er absolut læseværdig. Vi befinder os på Grønland. Året er 2025 og Europa er i krig. Vi ved ikke med hvem eller hvorfor. Grønland er tilsyneladende ikke blandet ind i konflikten. Det meste af handlingen foregår […]

Afgrunden af Kim Leine

af Christian Møgeltoftd. 24. november 2015
Kim Leine bør gå til bekendelse og indrømme, hvilken djævel han har solgt sin sjæl til for at få lov at skrive så forbandet godt. “Profeterne i Evighedsfjorden” er et hovedværk i nyere dansk litteratur – hvad betitler man så “Afgrunden”, der er endnu bedre? Handlingen er medrivende og original. Persontegningen er så indlevet, at […]

Valdemarsdag af Kim Leine

af Knud Hoved. 28. oktober 2015
Vi befinder os i Larsbjørnsstræde 24, onsdag d. 15 juni 1938. Valdemarsdag. Vores hovedperson Erik Rasmussen er lige stået op efter en lang nat. Han ser ud af vinduet tværs over gaden, hvor han ved der bor en yngre kvinde med et stift ben og forlorne tænder. Han vil gerne i seng med hende, men […]

Afgrunden af Kim Leine

af Knud Hoved. 23. oktober 2015
Dette er den anden bog jeg læser af Kim Leine, og det er bestemt ikke den sidste. Han skriver i et dejligt sprog, man har lyst til at læse videre bare for at få lov til at smage på alle disse smukke ord, men læs selv. Citat: “Han bliver siddende og kigger ud af droskevinduet […]