NYESTE
Født:
1914-1984, Argentina

Julio Cortázar

Født i Bruxelles, hvor faderen var diplomat. 1918 flytter familien tilbage til Argentina. 1951 emigrerer JC til Frankring (Paris).

Læs mere i Den Store Danske

Bibliografi

1949  Los Reyes (skuespil) *
1950  El Examen *
1951  Bestiario (noveller) *
1956  Final de Juego (da: Slutspil) (noveller) *
1962  Historier om kronoper og famøser (kortprosa)
1963  Hinkeleg
1964  Las armas secretas (da: De hemmelige våben) (noveller) *
1965  Los premios (da: Vinderne) *
1966  Den tabte himmel (noveller)
1967  La vuelta al dia en ochenta mundos (da: Dagen rundt i firs verdener) (essays & noveller) *
1967  Rayuela (da: Hinkeleg) *
1968  62/Modelo para armar (da: 62/Samlesæt) *
1969  Ultimo round (prosa) *
1970  Den tabte himmel (noveller)
1973  Libro de Manuel (da: Manuels bog) *
1974  Octaedro (noveller) *
1984  Un tal Lucas (noveller) *
2004  Passager (noveller)
2014  Parkernes kontinuitet og andre noveller (noveller)

*) Ikke udgivet på dansk

 

Hinkeleg af Julio Cortázar

af k.m.schmittd. 1. februar 2019
Hinkeleg af Julio Cortázar (1963) fortjener en særlig plads i sydamerikansk litteratur, et litterært monumentalt eksperiment. Bogens kapitler kan læses enten 1) i almindelig rækkefølge fra 1 – 56, eller 2) labyrintisk ved at starte med kapitel 73 og følge den anviste rækkefølge, som angives ved slutningen af hvert kapitel. For bredere indsigt i bogens […]

Autonauterne på kosmostradaen af Julio Cortazár og Carol Dunlop

af Ann-Charlotted. 17. december 2018
En forelsket ode til langsomheden, sidevejene og den parallelle virkelighed, der eksisterer ved siden af hovedsporet. Og en poetisk ekspedition på et usædvanligt territorium. D. 23. maj 1982 begav den argentinske forfatter Julio Cortázar og den canadiske fotograf Carol Dunlop sig af sted på en bemærkelsesværdig rejse. De havde sat sig for at køre fra […]

Historier om kronoper og famøser af Julio Cortázar

af sh!d. 1. september 2003
Den poetiske parallelverden som vi er mange der drømmer så inderligt om eksisterer, eksisterer. I Cortázars fantastiske univers, dér taber man med vilje et hår ned i vaskens afløb; man har slået en knude på midten af det og vier om nødvendigt resten af sit dyrebare liv eftersøgningen af det. Julio Cortázar ”Historier om kronoper […]