NYESTE
Født:
1963, Island

Jón Kalman Stefánsson

Født i Reykjavik.

Uddannelse: Ufærdige litteraturstudier på Islands Universitet, 1986-1991.

Hans debut udkom i 1988 (Með byssuleyfi á eilífðina – Ikke oversat til dansk). Blander ofte poesi og prosa i romanform.

Litteraturpriser: Den islandske litteraturpris, 2005. Islandske boghandleres pris 2007, 2009 og 2011. Per Olov Enquists Pris, 2011.

Bibliografi

1996  Skurðir í rigningu*

1997  Sumarið bakvið Brekkuna*

1999  Birtan á fjöllunum*

2001  Ýmislegt um risafurur og tímann*

2003  Snarkið í stjörnunum*

2005  Sommerlys og så kommer natten

2007  Himmerige og helvede

2009  Englenes sorg

2013  Menneskets Hjerte

2015  Fisk har ingen fødder

 

Sommerlys og så kommer natten af Jón Kalman Stefánsson

af Jens Markvardsend. 17. april 2017
”Somme tider kan man være så heldig at læse en bog man ville ønske aldrig holdt op. Sådan havde jeg det da jeg læste Sommerlys.” Bokmenntir. Mine ord om igen. Jeg var slemt skuffet da jeg opdagede at de sidste mange sider bare var reklamer for forlagets andre udgivelser. Troede jeg havde masse af ‘Sommerlys’ […]

Fisk har ingen fødder af Jón Kalman Stefánsson

af newyorkcitygirld. 28. marts 2017
Den islandske forfatter Jón Kalman Stefánsson (født 1963) er en af Islands største forfattere. Han har udgivet ikke mindre end tretten bøger og har været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris hele fire gange, senest i 2015 med ”Fisk har ingen fødder” Romanens hovedperson er Ari, der vokser op i den islandske by Keflavik. Byen er […]

Fisk har ingen fødder af Jón Kalman Stefánsson

af Christian Møgeltoftd. 30. juni 2016
“Jeg kører gennem gråvejr og minder, gennem lava og diffuse følelser; dem der tager væk vender aldrig tilbage, og alligevel er jeg på vej tilbage…” Bliver det mere islandsk? Dybt, dystert, fyldt med patos, men også med en egen poesi. Som om det, der på overfladen skal ligne prosa, i virkeligheden er ét langt digt. […]

Himmerige og helvede af Jón Kalman Stefánsson

af Jens Markvardsend. 28. august 2015
Noget i den grad litterært særegent kan kun stamme fra ét sted: Island. Poetisk, dragende, underdrejet humoristisk og barsk som livet selv – Jón Kalman Stefánsson kan det hele. Historien fortjener et par ord: En dreng drager for hundrede år siden på havet med en flok islandske fiskere. Hans makker Bardur, har i skyndingen medbragt […]

Himmerige og helvede af Jón Kalman Stefánsson

af Christian Møgeltoftd. 28. juli 2015
“Når vinden har lagt sig og vi atter kan gå ud uden at dø, er gaderne dækket af tang, som om havet har nyst ud over os.” Barsk realisme iblandet sart poesi og en knivspids ramsaltet humor. Sådan er Jón Kalman Stefánsson prosa. Hver sætning er så intens ladet med tankegods, at man bliver helt […]

Himmerige og helvede af Jón Kalman Stefánsson

af Lars Poulsend. 16. februar 2014
Foranlediget af en anmeldelse her på Bogrummet, fik jeg den lokale bogpusher til at skaffe “Himmerige og helvede”. Mig bekendt har jeg kun en enkelt gang læst en islandsk forfatter – og husker det som en oplevelse der ikke nødvendigvis behøvede at gentage sig. Men hvad skidt, Jón Kalman Stefánsson får pæne ord med på […]