NYESTE
Født:
1922, USA

John Edward Williams

Williams voksede op i det nordvestlige Texas.

Hans bedsteforældre var landmænd, og hans stedfar var pedel på et postkontor. Trods talent for at skrive og spille skuespil, dumpede John Williams allerede efter sit første år på et lokalt gymnasium. Han arbejdede med aviser og radiostationer i det sydvestlige USA i et år, hvorefter han modstræbende meldte sig som soldat ved United States Air Force tidligt i 1942. Han tilbragte derefter to år og seks måneder i Indien og Burma. Mens han var soldat, skrev han en skitse til sin første roman “Nothing But the Night”, der udkom i 1948.

Efter krigen flyttede Williams til Denver i Colorado, hvor han blev optaget på University of Denver. Det var mens han gik på universitetet at hans to første romaner (“Nothing But the Night” og “The Broken Landscape”) blev udgivet. I 1954 fik Williams en Ph.D. i engelsk litteratur fra University of Missouri. Arbejdede både som forfatter, redaktør og professor. Han er bedst kendt for romanerne “Stoner” (1965) og “Augustus” (1972). Sidstnævnte vandt en U.S. National Book Award.

Døde 1994

Bibliografi

1948  Nothing But the Night *

1949  The Broken Landscape: Poems (digte) *

1960  The Necessary Lie (digte) *

1960  Butcher’s Crossing

1965  Stoner

1972  Augustus

 

*) Ikke udgivet på dansk

 

Butchers’s Crossing af John Williams

af Bjarne Jensend. 2. juli 2017
John Williams fik først virkelig succes med sine romaner flere år efter din død i 1994. Han skrev kun fire romaner og to digtsamlinger, hvor vi på dansk har fået de tre romaner, “Stoner”, “Butcher’s Crossing” og “Augustus”. “Stoner” var den første til at blive udgivet på dansk, og den fejede benene væk under de […]

Butcher’s Crossing af John E. Wiliams

af Lars Poulsend. 19. oktober 2015
I 1873 forlader den unge Will Andrews sine studier ved Harvard, og det trygge liv på USA’s østkyst, for at drage mod noget andet. Mod landet, mod ødemarken, og mod sig selv. Efter et par ugers rejse, kommer han til den lille flække Butcher’s Crossing. Her møder han Miller der kender et godt sted i […]

Stoner af John Williams

af Christian Møgeltoftd. 25. juni 2015
Den fantastiske historie bag “Stoner”, der udkom i al ubemærkethed i 1965 og nu et halvt århundrede senere er blevet en litterær sensation, kan du læse dig til andetsteds. Men at bogen vitterlig er alle lovprisninger værd, kan du trygt tage denne anmelders ord for. Det starter trist, så bliver det gradvis værre, og til […]

Stoner af John Williams

af nordstrandend. 17. marts 2015
Afgørende for en bogs succes er ofte, om den passer ind i den tid, hvor den udgives. “Stoner” blev første gang udgivet i 1965 – og vakte den gang ikke synderlig opsigt. Et mesterligt portræt af et ganske almindeligt menneske – han kunne hvem som helst, og nu er det så den 19-årige William Stoner, […]

Stoner af John Williams

af SANTANAd. 23. oktober 2014
I romanen følger vi intenst hovedpersonen William Stoner i et liv på godt og ondt. Lige fra barndommen på gården i Missouri (USA) hos hans forældre over hans mangeårige underviserjob på universitetet til hans sidste levedage. Hans liv forløber som mange andres og også Stoners liv består af op- og nedture. Han reflekterer og er […]

Stoner af John Williams

af newyorkcitygirld. 18. juni 2014
Sjældent har jeg læst en roman, der har gjort så massivt et indtryk på mig som “Stoner”. Det er ganske enkelt en fremragende bog, som alle bør læse. William Stoner bliver født ind i en ludfattig bondefamilie i slutningen af 1800-tallet, og han vokser op med omsorgsfulde, omend dårligt uddannede forældre, der er tilfredse med, […]