NYESTE
Født:
1775, England

Jane Austen

Født i Steventon, Hampshire og død af tuberkulose i Winchester, England.

Flyttede i 1805 til Bath med sin familie og efter faderens død samme år flyttede hun til Southampton og derefter til Chawton. Her skrev hun de fleste af sine romaner og levede en enkel tilværelse ugift. Hendes romaner foregår typisk i middelstandsmiljøet og de er meget realistiske samt romantiske. Meget af det hun skriver bygger på egne oplevelser.

Død 1817

Kilde: Verdenslitteraturen – Hvem-skrev-hvad af Politikens Litteratur Håndbøger

Bibliografi

1811 Fornuft og følelse

1813 Stolthed og fordom

1814 Mansfield Park

1816 Emma

1818 Lydighed og længsel

1818 Northanger Abbedi

1818 Overtalelse

1871 Lady Susan

1871 Lady Susan. The Watsons. Sanditon

 

Northanger Abbey af Jane Austen

af Line Holm Andersend. 18. oktober 2018
Cathrine Morland er en sød, naiv og næsten køn pige, der som 17-årig kastes ud i selskabslivet i Bath. Fuld af forventning tager hun afsted med familien Allen, spændt på Bath’s mange glæder som hun er sikker på vil blive mindst lige så spændende som de eventyr, hun har læst om i romanerne. Og da […]

Persuasion af Jane Austen

af Nelle Hardtd. 28. marts 2017
Persuasion er Jane Austens sidste roman, og den udkom først efter hendes død. Den foregår i år 1814 i Sydvest-England og handler om Anne Elliots kærlighedshistorie. Som 19-årig forelsker Anne sig i Frederick Wentworth og bliver forlovet med ham, men fordi han hverken har formue eller social status, er hendes familie imod et ægteskab mellem […]

Emma af Jane Austen

af Splintd. 8. februar 2015
Emma er en fin dame. Datter af Mr. Woodhouse og lidt af en Kirsten Giftekniv.Men hun er langtfra uden fejl. For hun formår et par gange at forsøge at splejse en bekendt/veninde med et par mænd der faktisk er langt mere interesserede i hende selv end hun tænker over. Vi møder en masse forskellige mennesker […]

Overtalelse af Jane Austen

af Saspigend. 12. november 2014
Anne Elliot bliver som 19 årig overtalt til at bryde sin forlovelse med den unge Frederick Wentworth, som ikke har midler nok til kunne forsøge hende. Da de senere i livet under andre omstændigheder støder på hinanden er de ugift begge to, men Wentworth er kommet til penge og er ret så velhavende. Han har […]

Overtalelse af Jane Austen

af Sarah Grønd. 27. oktober 2014
Lydighed og længsel, eller overtalelse, er måske Jane Austens mest atypiske bog; Anne Elliot, bogens hovedperson, har allerede mødt sit livs kærlighed, elsket ham og blevet overtalt til at takke nej til et ægteskabstilbud fra ham. Faktisk kan man sige at plottet i ”Overtalelse” først starter efter den typiske Austen-roman slutter. Derfor er tonen i […]

Fornuft og Følelse af Jane Austen

af Line Holm Andersend. 24. april 2008
Jane Austen var en dejlig forfatterinde. Der er en ro i hendes bøger, de er hyggelige, en smule forudsigelige, og så alligevel med små twists af og til. I denne møder man smukke, blomstrende kvinder og galante, unge mænd. På overfladen, ja. Men tingene er ikke altid som de ser ud til – Dykker man […]