NYESTE
Født:
1942, Peru
Fotograf:
Lori Barra, 2014

Isabel Allende

Født i Lima, Peru, men voksede op i Chile.

Hendes onkel/gudfar var præsident i Chile og i 1973 blev han dræbt i forbindelse med militærkuppet, blev hun først i landet, men allerede i 1976 søgte hun asyl i Venezuela. Hendes store roman “La casa de los espiritus” (dansk: Åndernes Hus) blev udgivet i 1982 og romanen skildrer livet i Chile og blev skrevet i hendes eksil. Denne roman, der er skrevet i magisk realistisk stil, blev en kæmpesucces og sammen med Marquez betragtes hun i dag som en af Latinamerikas største forfattere.

Genren magisk realisme kan ses i flere af hendes værker, heriblandt “Eva Luna”, som hun udgav i 1987. En anden af hendes bedst kendte romaner er “Paula”, der blev udgivet i 1994. Denne er en personlig en af slagsen og handler om hendes liv med hendes sygdomsramte datter. I dag bor hun i USA.
Hjemmeside: www.isabelallende.com

Kilde: Gads Udenlandske Forfatter Leksikon

Bibliografi

1982  Åndernes hus

1984  Kærlighed og mørke

1984  La gorda de porcelana (fortælling) *

1987  Eva Luna

1990  Eva Luna fortæller (noveller) 

1991  Den uendelige plan

1994  Paula (erindring) 

1997  Afrodite (opskrifter & fortællinger) 

1999  Lykkens datter

2000  Portræt i sepia

2002  Uhyrenes by

2003  Gulddragens rige

2003  Mit opdigtede land (memoirer) 

2004  Pygmæernes skov

2005  Zorro: en legende fødes

2006  Inés, min sjæls veninde

2008  Summen af vore dage (erindring) 

2009  Øen under havet

2011  Mayas dagbog

2012  Ørnen og jaguarens eventyr (samlet udg.) 

2014  Ripper 

 

*) Ikke udgivet på dansk

 

Ripper af Isabel Allende

af guggid. 6. august 2015
”Min mor er stadig i live, men hun bliver dræbt langfredag ved midnat”… Sådan starter noget som kunne have været en ”spændingsroman” – som det står skrevet på forsiden af coveret af Isabel Allendes første krimi ”Ripper”. Amanda Martins aromaterapeutiske mor Indiana bliver kidnappet og så skal hun selvfølgelig findes igen. Det sker sammen med […]

Den uendelige plan af Isabel Allende

af Hans Christian Davidsend. 4. december 2013
»Den uendelige plan« fik mig til at holde en længere pause fra Isabel Allende. Den dybere mening med romanen er svær at finde. Det er godt 350 tætskrevne sider sat med lille punktstørrelse – efter endt læsning er romanen glemt, selv om det har taget en masse tid at komme igennem den. »Den uendelige plan« […]

Eva Luna af Isabel Allende

af Hans Christian Davidsend. 29. november 2013
’Eva Luna’ er en række biografier, der væves ind i hinanden af hovedpersonen og den passionerede fortæller af samme navn som romanen. Romanen giver et indblik i Sydamerikas historie fra Anden Verdenskrig og frem til den kolde krig. Hvis man går efter finlitterattur, skal man kigge sig om efter en anden bog. Spænding eller action […]

Åndernes hus af Isabel Allende

af Hans Christian Davidsend. 29. november 2013
Isabel Allendes store gennembrudsroman er en sydamerikansk familiesaga, der for et forudsætningsløst nordamerikansk og europæisk publikum anskueliggør de politiske forhold i Chile – fra Folkefrontens sejr i 1969 til militærkuppet mod den socialistiske statspræsident Salvador Allende i 1973 med det efterfølgende militærdiktatur. Romanens centrum er den patriarkalske godsejer Esteban Trueba, der efter min mening er […]

Mayas dagbog af Isabel Allende

af e-laeserend. 13. december 2012
Isabel Allende har med “Mayas dagbog” skrevet i en for mig ny stil. Hun skriver en rigtig barsk og livsnær roman om en 19-årig pige Maya, som efter en god opvækst hos sine bedsteforældre – dog med svigt fra begge forældre – går helt i “hundene” efter bedstefaderens død. Maya kommer bl.a. til Las Vegas, […]

Åndernes hus af Isabel Allende

af Lise Dilling-Hansend. 29. november 2012
På samme måde som Jonathan Franzens “Freedom” favner et udsnit af Amerikansk historie i alle dets facetter, giver “Åndernes Hus” et bredt indblik i Chile i nyere tid. Her bobler et kommunistisk opgør med det gamle, konservative styre under overfladen og nye tanker spreder sig blandt folket. Samtidig holdes gamle traditioner ved lige, og lama-lig […]