NYESTE
Født:
1953, Rumænien

Herta Müller

Født i Nitzkydorf, Banat, Rumænien. Bor i Tyskland.

Hun voksede op i en lille landsby, som hørte under det tysksprogede mindretal i Rumænien, og dette liv kan ses i hendes debut, “Niederungen”, som udkom i 1982. Mange af hendes værker handler om hendes eget liv, f.eks. “Reisende auf einem Bein” fra 1989 (dansk: Rejsende på et ben), som handler om hendes flytning til Vesttyskland i 1987. Sidenhen har hun skrevet om det totalitære styre i hjemlandet og en af hendes bedst kendte romaner er “Atemscheukel” (dansk: Alt hvad jeg har, bærer jeg hos mig), som udkom i 2009.

Modtog Nobelprisen i litteratur i 2009 med denne begrundelse:

“who, with the concentration of poetry and the frankness of prose, depicts the landscape of the dispossessed”

Kilder: Denstoredanske.dk samt Nobelprize.org

Læs mere her.

Bibliografi

1986  Mennesket er en stor fasan i verden

1994  Ræven var allerede dengang jægeren

1997  I dag havde jeg helt ikke mødt mig selv

2003  Kongen bukker og dræber (biografi)

2009  Alt hvad jeg har, bærer jeg hos mig

2009  Kongen bukker og dræber

2010  Livsangst og ordsult. I samtale med Michael Lentz

2013  Altid den samme sne og altid den samme onkel

2014  Hjertedyr

2018  Mit fædreland var en æblekerne : en samtale

2019  Sult og silke

 

Sult og silke. Essays af Herta Müller

af Jens Markvardsend. 30. juni 2019
Herta Müller præsenterer os for rumænernes påtvungne livstidsløgn om “folkets højt elskede søn”, landets diktator Nicolae Ceaușescu. Hvor folket har et ikke-liv, hvor køen hos slagteren venter på sin klump af frosne sammenpressede hønsefødder og hoveder. Hvor køerne på landet vaskes med opvaskemiddel når diktatoren vil på inspektionstur. Hvor alle er lige, for ingen har […]

Mennesket er en stor fasan i verden af Herta Müller

af Christian Møgeltoftd. 7. oktober 2016
I en lille landsby i Banat Schwaben i Rumænien prøver en gruppe etniske tyskere at skaffe sig pas, så de kan forlade undertrykkelsen under Ceaușescu og forene sig med deres landsmænd i Vesttyskland. Korruptionen er frygtelig. De arbejdsduelige må bestikke øvrigheden med madvarer og værdigenstande, unge piger er nødt til at sprede benene for såvel den […]

Livsangst og ordsult. En samtale af Herta Müller

af newyorkcitygirld. 6. august 2016
I 2009 vandt den rumænskfødte forfatter Herta Müller Nobelprisen i litteratur. Forfatteren er født i den tysksprogede Banat-region i Rumænien og udvandrede til Vesttyskland i 1987, og hun har siden boet i Berlin, hvor hun har skrevet flere af sine bøger, der ofte handler om det enkelte menneske og systemet. Bogen ”Livsangst og ordsult” er […]

I dag havde jeg helst ikke mødt mig selv af Herta Müller

af Helene Straarupd. 6. januar 2013
Lige som de øvrige af Herta Müllers sprogeksploderende værker, handler ‘I dag havde jeg helst ikke mødt mig selv’ om menneskets, sprogets, tillidens og bedragets uforudsigelighed. Jeg-personen bor i det diktaturstyrede Rumænien. Hun er blevet tilsagt og skal møde op til forhør. Hun har været tilsagt mange gange efterhånden, men denne gang fornemmer hun selv […]

Alt hvad jeg har, bærer jeg hos mig af Herta Müller

af Lise Dilling-Hansend. 2. februar 2011
Endnu en fortælling, der foregår i en arbejdslejr under 2. Verdenskrig. Er vi ikke ved at være trætte af dem? I princippet jo, men i dette tilfælde; absolut nej. Bogens titel – ‘Alt hvad jeg har, bærer jeg hos mig’ – dækker over mange ting. Naturligvis dækker det over, at alle de minder, man har, […]