NYESTE
Født:
1843, USA

Henry James

Født i New York, USA. Død i London 1916.

Som søn af en forfatter kunne man sige at det lå i blodet, men han startede med at studere Jura på Harvard, men han opgav det og fik udgivet en novelle i 1865. Små fire år senere flyttede han til England, og fik i 1915 statsborgerskab.

Han følte sig godt hjemme i Europa og rejste meget rundt på denne verdensdel. Hans romaner har typisk et stærkt psykologisk element og i dag kender vi ham bedst som forfatteren bag værker som “Portrait of a Lady” (dansk: Portræt af en dame), “The Turn of the Screw” (dansk: Skruen strammes) samt “The Europeans” (dansk: Europæerne).

Kilde: Verdenslitteraturen – Hvem-skrev-hvad af Politikens Litteratur Håndbøger

Læs mere her.

Bibliografi

1875  A Passionate Pilgrim. And Other Tales (noveller) *

1876  Roderick Hudson *

1877  The American

1878  The Europeans

1878 Watch and Ward *

1879  An International Episode *

1879  Daisy Miller

1880  Confidence *

1880  Washington Square

1881  Portræt af en dame

1883  Daisy Miller (skuespil) *

1886  The Bostonians *

1886  The Princess Casamassima *

1888  De ensomme i Venedig

1889  Skruen strammes

1890  The Tragic Muse *

1892  The Lesson of the Master. And Other Stories (noveller) *

1893  The Private Life (noveller) *

1893  The Real Thing. And Other Tales (noveller) *

1895  Terminations (noveller) *

1896  Embarrassments (noveller) *

1896  The Other House *

1897  Hvad barnet vidste

1897  The Spoils of Poynton *

1898  In the Cage *

1898  The Two Magics (noveller) *

1899  The Awkward Age *

1900  The Soft Side (noveller) *

1901  The Sacred Fount *

1902  The Wings of the Dove *

1903  The Ambassadors *

1904  The Golden Bowl *

1910  The Finer Grain *

1911  The Outcry *

 

  *) Ikke udgivet på dansk

 

Skruen strammes af Henry James

af Christina Andersend. 30. maj 2005
“Skruen strammes” er en så klassisk spøgelseshistorie, at jeg fristes til at kalde det en “oprindelig spøgelsesfortælling”. Vi trakteres med et stk. engelsk herresæde, to forældreløse, vidunderlige børn og blege, ondsindede ex-levende, ex-ansatte, som øver en skjult magt over de små. Den nye, unge guvernante (præstedatter) ankommer til det engelske herresæde, hvor hendes kommende elever […]