NYESTE
Født:
1949, Japan

Haruki Murakami

Født i Kyoto, Japan. Opvokset i Kobe. Boede fire år i USA fra 1991, hvorefter han vendte tilbage til Japan. Bor i Kyoto, Kansai.
Uddannet fra Waseda universitet, Tokyo. Ejede en bar i syv år efter universitet. Underviste på Princeton mens han boede i USA. Oversætter også amerikansk litteratur til japansk.

Bibliografi

1979  Kaze no uta o kike*

1980  1973-nen no pinboru*

1982  En vild fårejagt

1985  Hardboiled Wonderland og Verdens Ende

1985  Sekai no owari to hâdoboirudo wandarando

1987  Norwegian wood

1988  Dans, dans, dans

1992  Sønden for grænsen og vesten for solen

1993  Zo no shometsu (noveller) *

1994  Yagate Kanashiki Gaikokugo*

1997  Trækopfuglens krønike

1999  Sputnik min elskede

2000  Efter skælvet (noveller)

2002  Kafka på stranden

2004  Efter midnat

2005  Tôkyô Kitanshû*

2007  Hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe

2011  1Q84 bog 1

2011  1Q84 bog 2

2012  1Q84 bog 3

2013  Den farveløse Tsukuru Tazakis pilgrimsår

2013  Fødselsdagshistorier (noveller)

2014  The Strange Library*

2015  Mænd uden kvinder (noveller)

2017  Mordet på kommandanten bind 1

2019  Det mystiske bibliotek

 

Det mystiske bibliotek af Haruki Murakami

af Christian Møgeltoftd. 9. oktober 2019
Kultforfatteren og den evige nobelpriskandidat Haruki Murakami udkommer i Danmark med en ny, gammel bog – “Det mystiske bibliotek” – der første gang blev udgivet i Japan i 1983. Bogen er fyldt med de særlige elementer, som har opnået mytisk status blandt millioner af fans verden over: Biblioteket … en vigtig måne … en høflig […]

Mordet på kommandanten 2 af Haruki Murakami

af Line Holm Andersend. 26. december 2018
Anden del af ‘Mordet på kommandanten’ er en direkte fortsættelse af første del – De kunne næsten lige så godt have været én, så godt stemmer slut på første bog og start på anden overens. Vores hovedperson, en dygtig portrætmaler, befinder sig i et isoleret hus i bjergene. Her består hans liv af malerundervisning, møder […]

Mordet på kommandanten bog 2 af Haruki Murakami

af Christian Møgeltoftd. 7. november 2018
Handlingen i bog 2 i tobindsværket ”Mordet på kommandanten” fortsætter nøjagtigt, hvor den slap op i bog 1. Hovedpersonen, en dygtig portrætmaler, befinder sig i et lille hus i bjergene, hvor han slikker sårene efter bruddet med sin utro kone og maler fantastiske billeder. Dog ikke så fantastiske som det nihonga-maleri, som det tidligere ejer […]

Efter midnat af Haruki Murakami

af Christian Møgeltoftd. 30. august 2018
I syv komprimerede timer i den mørke Tokyo-nat agerer vi læsere en slags øje i det høje, et nyfigent kamera, der skiftevis zoomer ind og ud på nattens sære hændelser. Vi ser, men involverer os ikke, thi det er mod reglerne. Vi er neutrale iagttagere, der er inviteret med indenfor overalt, men alligevel føler os […]

Efter skælvet af Haruki Murakami

af Christian Møgeltoftd. 27. august 2018
Den japanske mesterforfatter og evige Nobelpris-aspirant Haruki Murakami skrev disse 6 noveller under indtryk af det voldsomme jordskælv i Kobe i 1995, hvor tusinder af mennesker blev dræbt, og en halv million bygninger styrtede sammen på bare 20 sekunder. En gigantisk katastrofe. Ingen af novellerne foregår i Kobe, ingen af personerne er direkte berørt af […]

Kafka på stranden af Haruki Murakami

af Christian Møgeltoftd. 23. august 2018
I 1946 er en lærerinde med sin skoleklasse vandret op på et bjerg for at plukke svampe. Amerikanerne har endnu ikke smidt atombomberne over Japan, men alle her kender de blanke B29-bombefly og frygter dem. Men er det virkelig en B29’er, de ser oppe i den tynde luft, inden alle børnene falder bevidstløse om? De […]