NYESTE
Født:
1949, Japan

Haruki Murakami

Født i Kyoto, Japan. Opvokset i Kobe. Boede fire år i USA fra 1991, hvorefter han vendte tilbage til Japan. Bor i Kyoto, Kansai.
Uddannet fra Waseda universitet, Tokyo. Ejede en bar i syv år efter universitet. Underviste på Princeton mens han boede i USA. Oversætter også amerikansk litteratur til japansk.

Bibliografi

1979  Kaze no uta o kike*

1980  1973-nen no pinboru*

1982  En vild fårejagt

1985  Hardboiled Wonderland og Verdens Ende

1985  Sekai no owari to hâdoboirudo wandarando

1987  Norwegian wood

1988  Dans, dans, dans

1992  Sønden for grænsen og vesten for solen

1993  Zo no shometsu (noveller) *

1994  Yagate Kanashiki Gaikokugo*

1997  Trækopfuglens krønike

1999  Sputnik min elskede

2000  Efter skælvet (noveller)

2002  Kafka på stranden

2004  Efter midnat

2005  Tôkyô Kitanshû*

2007  Hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe

2011  1Q84 bog 1

2011  1Q84 bog 2

2012  1Q84 bog 3

2013  Den farveløse Tsukuru Tazakis pilgrimsår

2013  Fødselsdagshistorier (noveller)

2014  The Strange Library*

2015  Mænd uden kvinder (noveller)

2017  Mordet på kommandanten bind 1

 

Dans, dans, dans af Haruki Murakami

af Christian Møgeltoftd. 13. juni 2018
En nøglescene i bogen foregår i et faldefærdigt højhus i Hawaiis hovedstad, Honolulu. Vores 34-årige japanske hovedperson forfølger den smækre callgirl Kiki – tror han i hvert fald – og løber efter lyden af hendes klikkende fodtrin. Men selv om hun går, og han løber, kommer han aldrig nærmere. Pludselig befinder han sig i værelse, […]

En vild fårejagt af Haruki Murakami

af Christian Møgeltoftd. 8. juni 2018
Murakami er en legendarisk, japansk forfatter, der trods sin omfattende og vægtige produktion næppe nogen sinde får nobelprisen. Dertil er hans bøger alt for underholdende, alt for let læselige og alt for populære blandt millioner af læsere verden over. Murakami er simpelt hen så dygtig en forfatter, at visse forledes til at tro det modsatte. […]

Mordet på kommandanten Bog 1 af Haruki Murakami

af Christian Møgeltoftd. 25. maj 2018
At cruise gennem Murakamis nyeste – ”Mordet på kommandanten” (bind 1) – er som at blive transmogryffet tilbage til de elskede klassikere ”En vild fårejagt”, ”Trækopfuglens krønike”, ”Kafka på stranden” m.fl. Igen finder man sig til sin grænseløse jubel opslugt i et magisk omfavnende univers, som man har lyst til aldrig at forlade. Ak, selv […]

Hør vinden synge & Flipperspil 1973 af Haruki Murakami

af Christian Møgeltoftd. 17. oktober 2016
Efterårets mest imødesete udgivelse består af to korte romaner skrevet af en ung Haruki Murakami på et tidspunkt, hvor han drev en jazzbar sammen med sin kone og i de sene aftentimer sad i køkkenet og fumlede med fyldepen og kladdepapir. ’Køkkenbordsromaner’ kalder han dem selv. “Hør vinden synge” vandt en litterær pris og gav […]

Den farveløse Tsukuru Tazakis pilgrimsår af Haruki Murakami

af newyorkcitygirld. 1. august 2016
Den japanske stjerneforfatter Haruki Murakami brød for alvor igennem den litterære lydmur med romanen ”Trækopfuglens krønike”, der udkom på forlaget Klim i 2001. Inden han blev fuldtidsforfatter bestyrede han en jazz-cafe i Tokyo og skrev sine første 3 romaner ved køkkenbordet når han kom hjem fra jazz-cafeen om natten. I de seneste år har Murakami […]

Sputnik min elskede af Haruki Murakami

af newyorkcitygirld. 3. juni 2016
En japansk trekantshistorie udfolder sig i en storby, hvor det overnaturlige blandes med melankoli – og en stor og gribende fortælling vokser ud af denne sammenblanding. Den unge kvinde Sumire bor i Tokyo, hvor hun drømmer om at blive forfatter. Hun forsøger at skrive hver dag, men hun formår ikke at skrive noget sammenhængende, hvilket […]